szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amarillisz, a tél királynője!

Mártha Izabella, 2014. jan. 17.


Amarillisz vagy Hippeastrum - ezen a csodálatos néven ismert szépség a tél folyamán hozza a nagy színes virágait. Annak ellenére, hogy exkluzív a növény megjelenése, viszonylag könnyen virágoztatható!

Amarillisz, a tél királynője!

A botanikai neve ennek a lenyűgöző virágnak a Hippeastrum, amely görög "hippeos" lovag és az "astron" csillag szóból származik, magyarul lovagcsillag. A szó jelentése az elegáns virágára utal, de a köznyelvben mégis inkább az amarillisz néven ismerjük a növényt.

A növénynek még az óriási hagymája is lenyűgöző. Kivételes az a gyorsaság, amellyel a növények fejlődik: az első virágok a beültetést követően már hat-nyolc hét után megjelennek és a növény szára elérheti akár a 70 cm-t is.A nagy hagymákat március végéig lehet cserépbe ültetni, nem szükséges más, mint egy jó minőségű virágföld és ültető edény. Az amarillisznek legjobb ha agyagedénybe van ültetve, mert az nehezebb mint a műanyag edény és sokkal jobban tartja meg a nehéz növényt. Az ültető edény csak kicsit legyen nagyobb a hagymánál, ideális ha a hagyma és az edény között a távolság egy hüvelykujj szélesség. Ültetés előtt győződjünk meg arról, hogy a gyökerek ne legyen megtörve vagy sérültek.

Ültetést követően mérsékelten öntözzük és tartsuk a növényt melegen, 25 ° C-on. Amikor a virág szára egy kézmagasságra megnyúlt tartsuk mindig egyenletesen nedvesen a földjét, majd helyezzük a hagymát fényes helyre és közepes hőmérsékletre, körülbelül 18 ° C-ra. Hamarosan megjelennek a csillag alakú virágok és tavaszig gyönyörködhetünk a színesebbnél-színesebb tél királynőiben!

 
Hozzászólások (9)

Moncsi
2016. máj. 25. (2 271 napja)
Kedves fórumozók!

Most, hogy kinyílt ez a csoda, rákerestem újra, hogy lehet ilyen szép minden évben. Nekem azt mondta egy idős, botanikus ismerősöm, hogy nyáron rakjam ki cserepestől, és ha 6 levelet hoz, akkor lesz szép a virág. Még nem hozott hatot egyszer sem, én nem is tápoldatoztam. Az idén is Hollandiából hoztam ezt, amiről képet mellékelek. A kisgyerek méretű hagymák valóban a tápoldatnak köszönhetik "sikerüket".
Kattintson a képre a nagyításhoz
Mártha Izabella
2014. jún. 14. (2 982 napja)
Kedves Zsuzsa!
A virágzást, illetve a bimbó fejlődését az alacsony hőmérséklet indukálja! Próbálja meg a növényt (bár most nyáron nehéz lesz) alacsony hőmérsékletű helyen tárolni pl. kamrában vagy pincében. És adjon neki bőségesen tápoldatot is, hogy szép virágok legyenek.
Zsuzsa
2014. jún. 14. (2 982 napja)
Most június van, de télen sem virágzott, csak hozta -hozza - a leveleket. Mit csináljak? 4 cserép csak levél amarilliszem van!
Jóvér Kálmánné
2014. jan. 27. (3 121 napja)
Nekem Rózsaszínben van 6 db, több mint 10 éves, Anyukámtól kaptam. Tavasszal, kiültetem napos helyre a keretbe a hagymákat úgy, hogy a hagyma egyharmad része kint legyen a földből. Nyáron nem virágzik,csak a levelei nő Kb: 20 cm-re és apró hagymákat hoz. Ősszel a fagy előtt a hagymákat felszedem. (Leszedem az apró hagymáit, amit ugyan így látok el mint a nagy hagymákat, illetve nevelem évről évre, kb 3- 4- évig amíg virágot nem hoz.) Levágom a hagymák leveleit 2 cm-re és a gyökereit is 3-4 cm-re. Papír dobozba rakom a nagy és a
kis hagymákat, sötét helyre teszem (pincébe egy pad alá). Tehát olyan helyre, hogy ne legyen meleg, de hideg sem annyira, hogy megfagyjon. Február vagy márciusban nem sokkal nagyobb átmérőjű cserépbe ültetem, kerti és virág föld keverékébe úgy, hogy a hagyma egyharmada a földből kint legyen.Én műanyag cserépbe ültetem, nejlon zacskó darabot teszek a cserép aljára. Cserépet alátéttel együtt, napos ablakban, ablak párkányra rakom és meglocsolom. Két naponta locsolom kevés vízzel. Három, négy hét alatt kivirágzik, általában egy hagyma kettő virág kezdeményezést is hoz. Akkor már másik
ablakba is át szoktam tenni pl:az utcaiba.Ha elvirágzott levágom a virág szárát, csak a levelei maradnak. Április vagy május hónapban, kiszedem a cserépből és kiültetem a kertbe, úgy ahogy az előzőekben leírtam. A nevelésre való kis hagymákat is a cserépből kirakom a kertbe. Ha így lesz kezelve, mint ahogyan leírtam, akkor garantálom, hogy évekig,(sok évig) megmarad a nagy hagyma, mindenféle tápszer nélkül és gyönyörű virágokat hoz.
Andriska Pálné
2014. jan. 26. (3 121 napja)
A képeket szeretném feltölteni,de másodszor sem sikerült.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Andriska Pálné
2014. jan. 26. (3 121 napja)
Az én módszerem a következő:A hagymát beültetni egy cserépbe,és nyáron kint a napon öntözni,ritkán tápoldatozni.Ősszel a fagyok előtt a kamra alsó polca alá tenni,és otthagyni áprilisig.akkor a száraz leveleket eltávolítom,kiteszem a teraszra,és elkezdem locsolni.Kb5 hét múlva hatalmas virágok,erős vaskos levelek lesznek.Teraszról a napsütötte kertbe teszem virágzás után,és soha nem szedem ki a hagymát,hanem a fiókhagymákkal együtt évente átültetem.Horvátországban láttam ilyet,ahol a földben hagyják és sövénynek nevelik,gondoltam megpróbálom.A rekord eddig 2012-ben 52 db virágot hozott.Nagyon kedves idős néni ajándék hagymájából fejlődött ez a csokor kb.7 év alatt.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Szabó Judit
2014. jan. 26. (3 121 napja)
Hogyan lehet a hagyma méretét megnövelni,mert virágzás után azonnal összeesik?Csak nagy átmérőjű hagyma virágzik. Gondolom agyonra tápozzák attól lesz hatalmas.
Szabó judit
Szabóné Ilonka
2014. jan. 19. (3 128 napja)
Jó hogy megjelent ez a cikk, el kell ültetnem a hagymákat. Majdnem elfeledkeztem róluk. Kettő van, de lehet veszek még egyet, hogy minden ablakban legyen:))))
Kattintson a képre a nagyításhoz
Vig Ágnes
2014. jan. 17. (3 130 napja)
Anyunak mindig volt amarillisze. Kedvet kaptam egyet beszerezni!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia