szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amiért a zöldszőnyeg könyörög: gyepszellőztetés könnyedén

Topor Erika, 2013. aug. 10.


A gyepszellőztetés az egyik kulcsa a sűrű, üde zöld gyepnek. A rendszeres öntözés, műtrágyázás mellett a gyepszellőztetés is igen fontos.

Amiért a zöldszőnyeg könyörög: gyepszellőztetés könnyedén

A pázsitfüvek megfelelő fejlődéséhez ideális körülményeket kell teremteni a talajban. A víznek, tápanyagoknak és a levegőnek fontos szerepe van ebben. A fűszálak között az év során egy un. filcréteg alakul ki. A filcréteget az elhalt növényi részek adják, a fűnyesedék és a moha. A filcréteget kell megszüntetni és ennek módja a gyepszellőztetés. Ez a réteg meggátolja, hogy kellő mennyiségű víz és tápanyag jusson a talajba. A kórokozók is nagyszerűen érzik magukat ebben a közegben, így nemcsak alultáplált lesz a gyep, de még a kórokozóknak sem fog tudni ellenállni.

A hosszú téli hónapok után sokkal több fűszál pusztul el, mint ami „normális” lenne a téli időjárás után. A legyengült és megritkult pázsitban könnyebben telepednek meg a gyomok.

A másik komoly problémát a talaj tömörödöttsége okozza. A gyökereknél fellépő levegőhiánytól és a talaj kötöttsége egymást erősítve rontja a talaj állapotát és ezzel együtt a gyep állapotát is.

A késes gyepszellőztetők eltávolítják a filcréteget, mélyen a földbe vágva levegőt juttatnak a talajba a gyökerekhez. Ezzel együtt megszabadítják a gyökereket az elhalt gyökérrészektől. A gyepszellőztetés áldozatául esnek a kétszikű gyomok is, ezért ha otthonra gyepszellőztető vásárláson gondolkodik, akkor érdemes a késeset választani.


Gyepszellőztetni általában tavasszal, a tél elmúltával és a fű növekedésének megindulásával célszerű. Ilyenkor sokkal gyorsabban regenerálódik a gyep. A nyári meleg elmúlásával szeptemberben kerüljön sor az újabb szellőztetésre.

A műveletet akkor végezzük, ha a talaj közepesen száraz, és lehetőleg fűnyírás után legyünk már. Így az egészséges fűszálakban kevesebb kár esik.

Ne ijedjünk meg azonban, ha közvetlenül a gyepszellőztetés után a látvány elkeserítő. Az eredményes gyepszellőztetéskor feltépjük az elhalt részeket és a mohát, így a gyep ritkásabbnak, ziláltabbnak tűnik. A földes anyag, mely a gyepről lekerül igen jól komposztálható.

A gyepszellőztetés után végezzünk trágyázást, öntözést és ha szükséges felül is vethetjük a gyepet.

Ha megfelelően tápláljuk és ápoljuk a pázsitunkat, akkor a szomszéd fűje nem lesz zöldebb a mienknél!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia