szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amikor tényleg várjuk a poloskavészt!

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 10.


Ne gondoljuk, hogy már eljött a záróra ideje, hiszen még ebben a pillanatban is rejteget meglepetést számunkra az őszi kert. Most borul virágba ugyanis a poloskavész, amit neve ellenére, fantasztikus tulajdonságai miatt nők ezrei szeretnek és ültetnek el tavasszal.

Amikor tényleg várjuk a poloskavészt!

A későn virágzó poloskavész - Cimicifuga racemosa - kétségkívül az őszi kert legértékesebb szépségei közé tartozik. A dekoratív levelek fölött augusztustól októberig jelennek meg a hosszú, fehér, vagy kihajtáskor bíborpiros virággyertyák. Az 1-2 méteres magasságot elérő évelő a félárnyékos helyet szereti a fák és bokrok közelében, vagy az északi falak előtt. A talaj legyen tápanyagban gazdag és kellőképpen nedves, különösen akkor, ha az ültető hely naposabb.

A poloskavész akkor fejlődik legjobban, ha zavartalanul hagyjuk nőni, és távol tartjuk tőle az agresszív növésű szomszédokat. Így hosszú időn keresztül gyönyörködhetünk a növényben, amely évről évre szebb lesz. Mint minden ősszel virágzó fajt, a poloskavészt is tavasszal kell ültetni.

Az Észak-Amerikában őshonos, de ma már más kontinenseken is elterjedt poloskavészt hívják indiánasszony gyökérnek is. Nem véletlenül, hiszen számos női panaszra nyújt enyhülést. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása mellett enyhíti a menstruációs panaszokat és a klimax kellemetlen tüneteit és a szülési fájdalmakat is.

A gondos kertész másik fontos őszi teendője közé tartozik, hogy nem feledkezik meg a kardvirágról sem!

Kardvirág hagymáit ássuk ki a földből és szedjük fel. A földet rázzuk le, a szárat vágjuk vissza a tenyérnyi magasságig, és a hagymákat enyhén megnedvesített homokkal megtöltött ládába tároljuk sötét, hűvös helyen. Fontos, hogy a virághagymákat ne tároljuk körte vagy alma mellett.

Kapcsolódó cikk:

Nagytakarítás a virágágyásban - De hogyan?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia