Amit a zöldségekről tudnunk kell
Sulyok Józsefné, 2015. okt. 05.
Sokszor gondot okoz a vásárolt vagy a megtermelt zöldségek frissen tartása. Ezekkel az apró,de hatásos trükkökkel csodát tehetünk.

A hűtőszekrény zöldségtárolójában tartsunk egy száraz szivacsot. Ez magába szívja a nedvességet, és így elkerülhetjük a penészedést és az élelmiszer romlását. Enyhe fokhagymaízű lesz a salátánk, ha fokhagymával bedörzsölt tálba tesszük.
Mielőtt a mosott salátát tálba tennénk, tegyünk bele egy felfordított kistányért. A salátalevélről lecsepegő víz a tányér alá folyik, és nem áztatja el a salátát.
Zöldsaláta frissítése:
Keverjünk egy tál vízbe 2 evőkanál citromlevet, rakjuk bele a salátát, és tegyük a hűtőbe 2 óra hosszára. Ropogós marad a zöldsaláta, ha műanyag zacskóban tesszük a hűtőbe.
Ha fonnyadt a saláta, friss vízzel szórjuk le a leveleket, majd tegyük be egy konyharuhába, és egy órára rakjuk a hűtőbe.
Tippek zöldségek előkészítésére
Nem vész el a vitamin és kisebb a megromlás veszélye is, ha előkészítés és főzés között a lehető legkevesebb idő telik el.
A padlizsánszeletek mindkét oldalát sózzuk meg, és fél órát hagyjuk állni. Egyszer forgassuk meg, hogy kijöjjön belőle a keserű lé. Öblítsük le, majd papírtörlővel szárítsuk meg.
Paradicsomhámozás esetén a paradicsomot mártsuk 1-2 percre forró vízbe, majd tegyük hideg vízbe. Ettől a bőre felhasad, könnyen hámozható lesz.
A paprikát úgy hámozhatjuk meg, hogy a nyársra húzzuk és láng fölé tartjuk. Így körben megpörkölődik, majd papírtörlővel dörzsöljük le a bőrét.
Ha finomra vágott hagymára van szükség, reszeljük le a hagymát, a végét hagyjuk rajta, mert az összetartja a hagymát reszelés közben
Ha el akarjuk kerülni, hogy tisztítás közben ne sírjuk el magunkat, akkor a gyökeres végét utoljára vágjuk le illetve folyó víz alatt hámozzuk, a levegőt pedig a szánkon keresztül vegyük.
Kapcsolódó cikk: Ezt ne felejtsd el októberben
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22