szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amit az őszi gyepről tudni kell!

Szépzöld, 2014. szept. 17.


A füvesítést vagy gyepszőnyegezést követő második, harmadik évben a legtöbb kertben az eddig tetszetős gyep gyors leromlásnak indul. A jelenség oka kettős, emellett inkább természetes és várható, mint különleges.

Amit az őszi gyepről tudni kell!

Egyrészt a lakókertekbe „ajánlott” fűmagkeverékek nagy részben tartalmaznak angol perje magvakat, melyekről azt kell tudni, hogy hamar kelnek és korán halnak, (ifjítás hiányában éppen most kezdik a halódást). Másrészt a telepítéskor alaptrágyázással a talajba került tápanyagok ebben az időben használódnak fel, ennek okán a többi gyepalkotó is senyved, a gyep silányul, színehagyott, foltos, lyukadt, gyomos és beteg lesz, pestiesen szólva „lepukkan”. 

Eddig elég volt, ha locsoltunk…

Nagyon lassan változik az a felfogás, hogy a gyepet nem csak öntözni kell, hanem táplálni is szükséges. Ráadásul a növényeket is élőlénynek tekintve, őket is megilletné a változatos „étrend”. A növények, így a pázsitgyep is, ha gyengélkedik színváltozással, színehagyottsággal, foltosodással jelzi, baj van. Ha nem kap elégséges és megfelelő tápanyagot, mi sem élvezhetjük az üde világos vagy smaragdzöld egészséges szemet gyönyörködtető színárnyalatot.  Az első jelzés után, ha nem avatkozunk be, továbbiakat is megtapasztalunk, a fű elveszti rugalmasságát, tömöttségét, ritkul, elfekszik, végül elhal.

Mivel etessük a gyepet?

A rendszeres fűnyírás nyilvánvaló következménye, hogy a növény leveleiben raktározott tápanyag elvész, azt a gyep a talajból történő újabb felvétellel pótolja, így csak idő kérdése és a talajban raktározott nővényi tápanyagok jelentős része felhasználódik. A pázsitgyep mennyiségi és minőségi szempontból is tápanyagigényes növényi kultúra, tápanyagszükséglete széleskörű.

A tápanyag-utánpótlás tehát szükséges, amelyet minden évben, megfelelő mennyiségben és időközönként, a gyep és életciklusához igazítottan megfelelő technológiával kell a fűfelületre kijuttatni. A korszerű anyagok  kijuttatása eredményeként a gyep sűrűvé, tömötté válik, így a mohák és a gyomok nem tudnak teret nyerni. A fű valóban mutatósabb, haragoszöldebb lesz, a betegségekkel szemben ellenállóbb, és a szárazságot is jobban tűri ez által.

A tápanyag beépül a gyepet alkotó fűfélék szerkezetébe, ettől megerősödnek, jobban viselik a nyírást, könnyebben regenerálódnak, jobban tűrik a taposást és a mostanában gyakran jeletkező szélsőséges időjárási eseményeket is. Ebben az esetben kínál megoldást a Wuxal® Pázsit műtrágya, amely ideális arányban tartalmazza a gyep és pázsit számára szükséges tápelemeket. A műtrágya szemcséket egyenletesen jutassuk ki a felületre 2-3 kg/100 m2 javasolt dózisban, majd használata után alaposan öntözzük be a műtrágya szemcséket!
Ha mindezeket a munkákat elvégeztük, jó esélyünk van rá, hogy pázsitunk színével, állagával messzire hirdeti a gondos ápolásunk eredményét!

Cikket írta: Bárány Szabolcs Pázsit Doktor

Kapcsolódó cikk: Zöld az út a gyepbetegségeknek!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia