szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Apró fürdőszoba, nagy tér

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 14.


A fürdőszoba az egyik legfontosabb helyiség a lakásban. Nem csak azért, mert itt tudunk megtisztulni egy fárasztó nap után, hanem mert ez az a terület, ahol ténylegesen magunkkal foglalkozunk.

Sajnos, nem mindenkinek adatik meg, hogy egy tágas, káddal, szekrényekkel, és egyéb kényelmi kiegészítőkkel ellátott fürdője lehessen. Ha kicsi a hely, akkor sem kell lemondani mindenről, amit szeretnénk, de nem szabad zsúfolni sem.
 

Apró fürdőszoba, nagy tér

Optikailag

 

Fontos, hogy amikor egy pici helyiséget próbálunk berendezni, odafigyeljünk arra is, hogy kellemes és tágas képzetet keltsen bennünk. Ez már félsiker, hiszen sokszor ennél többre nem is nagyon van lehetőségünk.

 

A tükör az egyik legjobban elterjedt optikai térnagyító. A fürdőben is nyugodtan alkalmazzuk, hiszen a reggeli készülődésben is nagy segítségünkre van. Azonban a hatást csak akkor érjük el, ha a felülete tiszta és foltmentes. A foltos tükör- akármennyire is igyekszik-, nem tudja megnyújtani a teret, mert a szemünk nem azt látja, hogy a falak „kijjebb” csúsznak, csak azt, hogy takarítani kell.

 

A színek hatalmát sem szabad lebecsülni. Csempében válasszunk olyat, amely világos, de könnyen takarítható. Ezzel elérjük, hogy világosnak hasson a fürdő, még akkor is, ha nincsen benne ablak. Ezt a hatást fokozhatjuk még úgy is, hogy a világítást nem egy helyre koncentráljuk. Erre ideálisak a spot lámpák, mert kicsi a helyigényük, de erős, sugárzó fényt adnak.

 

Technikailag

 

Természetesen nem csak a szem számára lehet nagyobbítani a teret. Ha ügyesen válogatunk szanitereket és egyéb bútorokat, a rendelkezésre hely jelentősen növekedhet.

 

Először is, érdemes odafigyelni, hogy egy alapvetően kicsi fürdőbe ne befelé nyíljon az ajtó. Ezzel megszabadulhatunk egy teljesen kihasználatlan holt tértől.

 

A WC öblítőtartálya egy nagy helyfaló. Ha beépíttetjük a falba, a kagyló jó pár centivel beljebb csúsztatható. Igaz, nem a legolcsóbb megoldás, de mindenképpen megéri. A kézmosónál is válasszunk olyat, mely viszonylag kicsi. Tulajdonképpen nincs is szükség óriási szaniterre, hiszen az arc és kézmosást el tudjuk végezni egy jóval kisebb tálban is. Fontos még, hogy falra szerelhető kivitelt válasszunk, így pluszba megnyerjük a mosdó alatti területet is. Ezeknek a daraboknak a színére is érdemes figyelmet fordítani. Bár egyre nagyobb divat a kék, fekete vagy piros szaniter, ezek az árnyalatok bizony összenyomják a teret.

 

A bútorok kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy keskenyek legyenek, hiszen nem összehajtogatott ruhákat fogunk bennük tárolni. A legtöbb fürdőszobai pipere nem vastagabb, mint egy tusfürdős flakon, így tárolásukhoz sincs szükség normál szélességű polcra. Az olyan tárgyak tárolására, melyek nem férnek el a szekrényekben, remek megoldás a mosdó alatti tároló. Ezekből a bútorokból ma már lehet kapni olyanokat is, melyek helykihasználása nagyon optimális. Ugyanis nincs holt tere a lefolyónak, a fiók úgy van kialakítva, hogy azt a minimumra csökkentse.

 

Van egy olyan fürdőszobai bútor, melyet nem tudunk megmenteni, ha mindenképpen helyet akarunk nyerni. Ez pedig nem más, mint a kád. Bár vannak olyan darabok, melyek helykihasználása sokkal jobb a többinél, nem vehetik fel a versenyt a zuhanyzókkal. Bár az élmény nem ugyanaz, de ezzel a megoldással a vízszámlán is sokat tudunk spórolni.

 

És végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos a rend. Ha a polcok nem szabadon vannak, hanem takarva, minden tiszta és a helyére van pakolva, akkor a tér kitágul, és a lelkünknek is jót tesz a tudat, hogy rendezett a fürdőszobánk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!