szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aranyvessző, a pionír

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 28.


Dísznövénynek indult, de elvadult. Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában pionír növényként parlag földeket is benépesít, nektárként szolgálva a rovarokat. 

Aranyvessző, a pionír

A kanadai aranyvessző egy nálunk is országszerte sokfelé látható rizómával terjedő gyom. Szökevény, hiszen első példánnyal dísznövényként a kertekben jelent meg, majd ültetett állományból néhány „megszökött” óriási mértékben terjedt el.

A szár rövid szőrű, a levelek főleg fonáklyukon pelyhesek, a levelek szórt állásúak, ülők. A kaszattermés érdes, repítő szőröket visel.

Zsenge levelei és virágzó hajtásai főzve ehetők, pl. főzelékként. A magja levesek besűrítésére használható, leveleiből és virágjából tea készíthető.

Gyógynövény is. Vesegyulladás esetén hatásos, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Gyenge fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása miatt is használja a népi gyógyászat.

Tapasztalatok szerint vesehomok, húgykő kezelésére is hatásos. Sárga festék is készül belőle virága jól szárítható, így szárazkötészeti csokrokba is felhasználható. 

Kapcsolódó cikk: Laskagomba másképp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!