szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aszalás, szárítás elektromos készülékkel

Sulyok Józsefné, 2011. jún. 10.


Előzménye: Aszalás szárítószekrényben
Akinek nincs elég helye a szárítószekrény beépítéséhez, vagy nem mer belevágni egy ilyen berendezés saját kezű megépítésébe, az bátran válogathat a boltok polcain lévő elektromos készülékek között.

 

Aszalás, szárítás elektromos készülékkel

Ezek zománcozott könnyűfémből vagy hőálló műanyagból készülnek. A készülék aljában található a hőforrás, e fölött helyezkednek el a szárító sziták, amelyeket igény szerint halmozhatunk egymásra. Hőforrásként rendszerint egy egyszerű fűtőszál szolgál, amire légpropellert erősítettek. A lapátok a felfelé áramló meleg levegőtől hajtva egyenletesen osztják el a légáramot. A másik megoldás szerint egy fűtőspirál szolgáltatja a hőt, méghozzá egy elektromos fújtató segítségével, ami szinte átpréseli a meleg levegőt a szitán.

 

Mindegyik gép fel van szerelve termosztáttal, amivel beállítjuk a hőmérsékletet, és elkerülhetjük a túlhevítést. A szita rozsdamentes fémdrótból vagy hőálló, mosogatógépben öblíthető műanyagból készül. Mindkét fajta remekül használható az aszaláshoz, könnyen és egyszerűen tisztíthatók. A gyártók szerint maximum tíz szita rakható problémamentesen egymásra, ám ilyenkor nagyon oda kell figyelni a sziták laza elhelyezésére, a gyümölcsök gyakori forgatására.

 

A nagyobb víztartalmú gyümölcsök, például a barack vagy az eper esetében csak maximum öt szita ajánlott. A készülékek viszonylag csendesek, hangjuk olyan, mint egy ventilátoré. Az áramfogyasztás a művelet egész ideje alatt azonban elég tetemes.

 

A 8 aranyszabály:

 

Minden aszalásra szánt zöldség és gyümölcs legyen érett, tiszta, valamint jó minőségű. A túlérett vagy foltos gyümölcsöket ne használjuk fel.

 

A magházat, magvakat és a szárakat aszalás előtt gondosan távolítsuk el, az almákat hámozzuk meg. Körtét akár héjastól is aszalhatunk, még a magházát sem kell kivágni, a gombákat szedés után mindjárt célszerű megtisztítani. A meghámozott és előkészített gyümölcsöket a lehető leghamarabb tegyük az aszalóba, így nem barnulnak meg.

 

A gyümölcs vagy a zöldség gyors előfőzése megkönnyíti mind az aszalást, mind az azt követő konyhai felhasználást.

 

A gyümölcsöket az aszalóba soha nem egymásra, hanem mindig egymás mellé tegyük.

 

A szárításhoz folyamatosan áramló, meleg, száraz levegőre van szükség.

 

A helyes hőmérsékleten történő huzatos szárítás megakadályozza a tápanyagveszteséget és a penészedést.

 

Az aszalást akkor tekintjük befejezettnek, amikor nyomásra már nem szivárog nedvesség a gyümölcsből. A gombák legyenek zörgősen szárazok, a zöldségek, gyümölcsök bőrszerűen nyúlósak, a növények könnyen morzsolódjanak.

 

Az aszalványt sötét helyiségben, jól zárható üvegben vagy száraz helyen, barna papírzacskóban tároljuk. A hőmérséklet ne haladja meg a 15 C fokot.

 

A szárítottak tárolása:

 

Az aszalt gyümölcsöket, zöldségeket, gombákat és növényeket az esetek többségében felhasználás előtt hosszú időn keresztül tárolják. A megmaradt víztartalom miatt nagyon fontos a helyes tárolás, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket.


Fontos, hogy kizárjuk a kívülről jövő nedvességet, és gondoskodjunk a megfelelő, egyenletes hőmérsékletről. Legjobb hely egy levegős pince, kamra vagy spájz, ahol aszalt gyümölcsöket nem éri éles napfény. Ha egy mód van rá, ne tegyünk például aszalt almakarikákat hagyma mellé, mert az aszalt gyümölcs átveszi a hagymaszagot.

 

A fagyasztáshoz hasonlóan a szárított gyümölcsöket is kis adagokra osszuk, amelyeket csomagolhatunk celofánba vagy barna papírzacskókba is. Az utóbbi előnye, hogy nem ereszti át a levegőt, viszont hátránya, hogy nehezen lehet észrevenni, ha belül penészedni kezd a gyümölcs. A csomag lezárása előtt a levegőt préseljük ki a zacskóból. A tárolásra remekül alkalmasak még a befőttes üvegek, a műanyag, illetve a fémdobozok. A legfontosabb az, hogy ki tudjuk zárni levegőt és a nedvességet. Néha azért nézzük át, ha penészes darabot találunk, távolítsuk el.

 

Kapcsolódó cikk:

Müzli, az energiaforrás

Datolyapálma - a leghosszabb pálma

 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia