szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aszaljuk az olajos, fűszeres magvakat

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 03.


Az olajos magvakat ne fogyasszuk nyersen, mert enzim-gátló anyagot tartalmaznak, ami kis mennyiségben nehezíti az emésztést, nagyobb mennyiségben pedig görcsöket, puffadást hasmenést okozhatnak. 

Aszaljuk az olajos, fűszeres magvakat

Felhasználás előtt az olajos magvakat tiszta vízben kell áztatni kb. 7-8 órán keresztül. Ez idő alatt többször cseréljük le róla a vizet. A nagyobb magvakat hosszabb ideig áztassuk, a mandula, dió esetében ajánlott az 1-2 napos áztatás. A gyakran cserélt áztatóvizet mindig öntsük ki, ne használjuk fel semmire.

Előfordulhat, hogy a beáztatott magot valamilyen ok folytán nem tudjuk időben felhasználni. Akkor sincs gong, mert a hűtőszekrényben 1-2 napig még eláll. De ha még ezután sem tudjuk felhasználni, a beáztatott olajos magokat ki kell szárítani.

Nyári meleg időszakban egy nedvszívó anyagon szét kell teríteni, és egy szellős, napos helyre kitenni. Legyünk figyelemmel, hogy a bogarak el ne lepjék.

Ha rendelkezünk aszalógéppel, akkor be kell tenni a gépbe és 2-3 óra alatt kiszárítani. Ezek után bármeddig eltartható és felhasználható.

A beáztatott magok kiszárítása történhet csak úgy magukban. De ha szárítás előtt valamilyen fűszeres szószba tettük őket, akkor igen finom csemegét kapunk, amit csak úgy magában elfogyaszthatunk vagy fasírtba, pástétomba téve használunk fel, így az étel sokkal finomabb lesz.

Praktikus eljárás, ha egyszerre több magot áztatunk be, mint emennyit fel fogunk használni. Amire egyenlőre nincs szükségünk, azt ki kell szárítani és felhasználásig üvegbe rakni. Ezeket a magokat később áztatás nélkül azonnal fel lehet használni. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy a frissen áztatott magvak víztartalma magasabb, mint az áztatott-szárított magoké. 

Kapcsolódó cikk: 4 tuti virágtipp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!