szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Au revoir nyár…

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. okt. 11.


A nap vakító sugarai betöltötték a szobát, mert este elfelejtettem behúzni a sötétítőt. Szép reggelre ébredtem, annak ellenére, hogy október eleje volt. Tudtam, ma nehéz napom lesz.

Au revoir nyár…

A konyhaajtóban egy vékony, elégedetlen kis hangocska reklamált, hogy késő van már és még nem kapott reggelit! Egy édes kis szempár nézett velem szemben, és Cirmike, a csöppnyi macska szemvillanás alatt beslisszant a lábam alatt.

 

Alig tudtam kicsalni, de a konzervdoboz hangja végleg meggyőzte, és nagyokat ugrándozva futott utánam a nyári lak bejáratához, ahol aztán mohón nekilátott a falatozásnak. Örültem a jó időnek. Ahogy körbenéztem, még szinte hibátlannak tűnt minden a kertben. Az almafa alatt a „virágkompozícióm”, a diófa tövében a pozsgások, a bejáratnál a hibiszkuszok,
a muskátlik. Egyszerűen nem akartam tudomásul venni, hogy vége….

 

Mára terveztem a növények betelepítését. Valahogy nehezemre esett nekilátni. Nem csak amiatt, hogy sok munkám lesz velük, mert rengetegen vannak. Egy nyár és egy szép ősz végét jelenti.

 

Előkészültem a növények, a cserepek, a kaspók letisztításához. Először vízsugárral lemostam a szennyeződések nagy részét, aztán egy nagy edényben a kaspókat, alátéteket súroltam meg.
A legkülönfélébb dolgokkal találkoztam közben. Az semmi, hogy a locsolástól a föld is kimosódik, és megül a kaspó alján. Volt ott levélmaszat, csiga, giliszta, pók, és pókháló az utódokkal együtt…

 

Igen, végül is a kertben nem csak növények élnek. Úgy gondoltam, nem viszem azonnal a végleges helyükre, amelyekkel elkészültem. A szép napsütésben kiszáradnak a cserépedények, a virágföldből pedig kifolyik a felesleges víz. A vízkövesedett részekkel küzdöttem, de jól kisegített egy fémszálas dörzsi.

 

Elérkezett az ebédidő és vele együtt a felhők és a szélvihar. Lehűlt a levegő, és a szél nemcsak a hajamat cibálta, hanem a növényeimet is. Azt hittem gutaütést kapok. A legnagyobb növényemet, a tizenéves aloémat feldöntötte, több levele letört, a föld kiborult belőle. Persze mindez tisztítás után…

 

Késő délután volt, és én még mindig szorgalmasan hordtam a cserepeket. A kaktuszok nagy részét levittem a pincébe, néhányan még kint maradtak.

 

Az udvar úgy nézett ki, mint a csatatér. Növénymaradványok, kavicsok, föld, diófalevél és dió mindenütt.. Nagyon siettem, hogy végezzek a takarításával, mert a bejáratnál sokan vártak még bebocsátásra… Mielőtt azonban elégedetten fellélegezhettem volna, baleset történt. Újabb két cserép esett áldozatul. Hátra arc! Seprű, lapát….

 

Igaz, teljesen besötétedett, mire be tudtam vinni a növényeket, de kis kivétellel mindenki elfoglalhatta helyét. Cirmi ismét ott lábatlankodott körülöttem. Felvettem, játszottam vele, aztán kivittem a kiscicát.

 

A holdfény bevilágította az udvart. Még utoljára körbenéztem, aztán bezártam az ajtót. Agyő, viszlát, nyár!

 

 

Kapcsolódó cikk:

Novellás kötet

In memoriam Kiara
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia