szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az 1956-os forradalom 2. rész

Sulyok József, 2009. okt. 21.


Vásárosnaményból, a Sztálin út 49-ből
Előzmény: Az 1956-os forradalom

 

„Éljen Rákosi!”

A kényszerű, rendkívüli iskolai szünetben állandóan az utcán kóboroltam barátaimmal. A megszállás első napjaiban a szovjet katonák barátságosan integettek a teherautókról.
 

Az érkező tankok tornya fel volt nyitva, s a parancsnokok derékig kint voltak, s úgy irányították rádión keresztül a tankvezetőket, integettek az előttük és utánuk haladó járművek parancsnokainak és a járdán járókelőknek. Néha az is előfordult, hogy radírt, ceruzát dobáltak a gyerekeknek. Én is „zsákmányoltam” egy több színt író színes ceruzát.

 

Néhány nap múlva megváltozott a helyzet. A legtöbb teherautó már leeresztett ponyvával érkezett, s a harckocsik tornya is le lett zárva, úgy vonultak át a településen. Még akkor sem integettek, amikor valamilyen műszaki, vagy egyéb okból megálltak. Néhány családnak az utcában volt detektoros rádiója - nekünk nem volt - ezért, átmentünk Papp Józsefékhez hallgatni a híreket.

 

Recsegve-ropogva szólt a rádió, alig hallhatóan mondták, hogy harcok vannak a pesti utcákon, s a forradalmárok Molotov koktélnak elnevezett palackokat dobálnak az emeleti ablakokból a nyitott tetejű tankokra. Ezért rendelhették el, hogy már a vidéki falvakban áthaladva is lezárt toronnyal és lehajtott ponyvával közlekedjenek a tankok és a gépkocsik.

 

Vége lett a barátkozásnak.
Mondták a szomszédok: - Bemondta a rádió, hogy ez a piszkos Rákosi és bandája Moszkvába szökött!
Ez a hír bizony megzavarta az én gyermeki eszemet. Nem is tudtam feldolgozni a történteket. Nagyot csalódtam az emberekben, pedig azt sem tudtam, hogy ki az a Rákosi. Képe ki volt téve az iskolában, még ének is volt róla, s csak sejtettem ezekből és egy korábbi történetből, hogy nagy ember lehetett.

 

1956. május. 1-én nagy felvonulás volt a naményi főtéren. Én és a hat éves Laci öcsém ott ácsorogtunk a járda szélén és néztük az éneklő, tapsoló, rigmusokat kórusban kiabáló, zászlókkal, táblákkal, virágokkal felvonuló embereket. Amikor elénk ért az egyik ünneplő csoport, kiszólt a sorból Vedres András TSZCS elnök:
- Sulyok fiúk gyertek csak, álljatok be a sorba, az anyátok is a mi téeszcsénkben dolgozik. Apátok is ott jön hátul a feldíszített Hoffer traktort vezeti.
Mi beálltunk a már ott menetelő gyerekek közzé a sorba, hamar felvettük a ritmust és tapsolva, tele torokkal kiabáltuk a felnőttekkel együtt, hogy:
- Éljen Rákosi! Éljen Rákosi!
Na ezért furcsállottam gyermeki ésszel, hogy néhány hónap múlva meg azt hallottam ugyanazoktól a felnőttektől, hogy:
- Vesszen Rákosi és bandája! Végre megszökött a mocskos kopasz!

 

Az öreg Jablonkai János

Persze az embereknek nemcsak Rákosi nem tetszett, de az sem, hogy megint bejöttek az oroszok. Nem messze tőlünk az utca másik oldalán, Mezősi Zoltán körzeti orvos mellett lakott Jablonkai János, aki olyan ezermesterféle volt. Nem vállalt gyári munkát, nem ment egyik TSZCS-be sem, nem kívánatos, de megtűrt iparos volt.

 

Lendkerekes masinából, vastag, hosszú vascsövekből készített magának egy fura alakú fűrészgépet, s azzal járt házról-házra gerendát, szarufát, lécet, téli tüzelőt fűrészelni. Szegényvilág volt, fizetni nem nagyon tudtak az emberek a munkáért, ezért fizetségként meg-megkínálták egy kis Hugyó-hegyi, homoki borral.

 

Ezért az öreg többször volt kapatos, mint nem. Ilyenkor nagyon büszke volt lengyel származására és azt sem titkolta, hogy nem szereti az oroszokat, meg a kommunistákat sem. Főleg a községházát, azon belül is a begyűjtési adócsoportot szidta, mert mindig zaklatták valamilyen adótartozás miatt. Nehezen kezelhető ember volt, de minket, gyerekeket kedvelt és így sokszor felugorhattunk menet közben tákolmányára, amit csak elindítani és megállítani lehetett, fékezni nem. Megállítani is csak úgy tudta, hogy a lassan cammogó, gumikerekes gépről leugrott és a MIA motorhoz előreszaladt és levette róla a gyújtást.

 

Egyik nap, a délutáni órákban éppen a háza előtt csámborogtam, amikor Jani bácsi jött le a portájáról - a háza jóval beljebb volt, az utcafrontnál - s ekkor haladt el a kövesúton egy több kocsiból álló katonai, személyt-szállító teherautó konvoj. Amikor meglátta őket, előkapta a hóna alatt lévő zsákot, magasra emelve rázta, s közben fennhangon kiáltotta a katonák felé:
- Mocskos oroszok, mentek innen hazafelé az anyátok mindenét! Ki hívott ide benneteket, takarodjatok! – mondta, mondta a magáét, még cifrább káromkodások közepette.

 

A platón ülő szovjet katonák félreérthették a helyzetet, erős, férfias integetésnek, üdvözlésnek érthették Jani bácsi jelenetét és mosolyogva, kedvesen visszaintegettek neki. Az öreg ettől még jobban ideges lett. A konvoj már a Váci Ferencék előtt lévő kanyarban eltűnt, de ő még mindig magából kikelve kiabált. Többen hallották a jövő-menő emberek közül és persze volt, aki fontosnak tartotta később besúgni a rendőrségen.

 

Más bűne is akadt Jablonkainak, mert a forradalmi események hatására az udvarán alakították újjá néhányan a Kisgazdapártot és többször gyűléseztek is ott. Egy ilyen alkalomkor várakoztak a kisgazda szimpatizánsok az utcán, amikor nagynéném Balázsi Szeréna, községi adóügyi előadó ott haladt el. Megállították Vasasék kapujánál és az általános terménybeadás igazságtalanságairól beszéltek neki.

 

Ekkor ért oda Jablonkai János és fennhangon mondta, hogy:
- Hagyjátok, az ilyen népnyúzóknak vége lesz hamarosan!
A hangoskodásra figyelt fel a nagy köztiszteletnek örvendő, kulák Kiss László és a fenyegetőzést diplomatikusan azzal szakította meg, hogy szólt:
- Jani gyertek már be hozzám, mert egy boroshordót át kellene gurítani egy másik helyre, egy-egy pohár bor fejében.
Jani bácsi később elnézést kért a nagynénémtől, s ebből nem lett ügy, de más akciói miatt sokáig ferde szemekkel néztek rá, de Jablonkai János ezzel nemigen törődött…
Folytatása: Az 1956-os forradalom 3. rész

 

Kapcsolódó cikk:
Cigaretta diktatúra

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Novellás kötet
Könyvek

Fórum

 

Kapcsolódó könyv:
Asztalosmunkák

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia