szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az 1956-os forradalom 6. rész

Sulyok József, 2009. nov. 04.


Vásárosnaményból, a Sztálin út 49-ből

Előzménye: Az 1956-os forradalom 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész,5. rész

 

Magyar kenyér

Édesanyám elküldött október végén a Sztálin utca közepén lévő kisboltba, (most hamburgeres büfé) kenyérért, azzal a megjegyzéssel, hogy remélem, most nem gyújtjátok fel a szalmakazlat Feld Mityuval, mint tavaly nyáron.
 

Akkor gyufáért küldött édesanyám a boltba, de Venberger Móricz, a boltos zárva volt. Hogy ne ott várakozzak a nyitásra, az udvaron tartózkodó Mityu – aki osztálytársam volt – hívott, hogy míg nyit a bolt, addig játszunk. Szívesen mentem, mer szódagyárosok voltak, s ilyenkor sok szódát ihattam.

 

Nem sokáig játszhattunk, mert megjött Móric bácsi egy doboz szafaládéval és betolta a biciklit az udvarba. Mentem megvenni a skatulya gyufát, de Mityu kérte ne menjek még haza, játszunk tovább. Az édesanyja is marasztalt. Mivel a szódásnak lova is volt, az udvaron nagy szalmakazlat gyűjtöttek össze. Azt nem tudom melyikünk ötletére, de „tűzoltósdit” kezdtünk játszani. Hosszúszárú szalmát húzgáltunk ki a kazalból és a nálam lévő gyufával meggyújtottuk, és szódavízzel spriccelve oltogattuk.

 

Mityu anyja sem figyelmeztetett bennünket a veszélyes játékra. Nem vettük észre, hogy az elszóródott szalmaszálak a kazalba vezették a tűzet, és meggyújtotta azt. Hősiesen oltottuk a szódával, de egyre nagyobb lett a tűz. Ekkor már égett a Fábián Menyhért postás családja által használt fészer is. A nekik kiutalt udvaron lévő ház szerencsére nem égett le, mert az összesereglett emberek eloltották a tűzet, de szüleim nagy tortúrán estek át miattam.

 

Az eljárást akkor szüntették meg az ügyben, amikor Feld Miklós-ék sok más naményi családdal kb. egy év múlva Izraelbe vándoroltak ki és az elhagyott, államosított vagyonuk vastagon elég volt a Fábián Menyhért-éket ért kár megtérítésre. Szóval ahányszor boltba küldtek szüleim, eszembe juttatták csínytevésünket.

 

Sokat kellett sorba állni a bolt előtt, főleg kenyérért. Az idősek kisszéket, sámlit hoztak, azon ülve várták a nyitást, vagy valamilyen áru megérkezését. Ezen az őszi reggelen én is sorban álltam, már meghozták a pékségből a kenyeret, csak azon izgultam, hogy nekem jut-e.

 

Mindenki csak egy kenyeret kaphatott, kivétel akkor volt, ha beteg szomszédnak, rokonnak vitték és ezt a sorban állók igazolták. A későn jövőknek, a sor végén állóknak sokszor nem jutott kenyér. Már bejutottam aznap a boltba, s a pultnál én kaptam meg a két kilós veknit, amikor az ajtón betolakodott valaki.

 

A szokásos zsivaj elült, néma csend lett. Hátranéztem s láttam, hogy egy fiatal szovjet katona furakodott be. Megnyílt előtte a tömeg. A pulthoz jött és az ujjával mutatta, hogy két kenyeret (hlebát) kér, s zubbonya zsebéből pénzt vett elő, hogy fizet. Móric bácsi, amikor átvette a papírpénzt látta, hogy ez bizony egy száz pengős és elővett egy száz forintost, s mutatta a katonának, hogy ez a „harasó pénz”.

 

A kiskatona ideges lett és kézzel, lábbal magyarázta, hogy a pénzért egy órát és egy pár csizmát adott egy magyarnak, amikor átjöttek a határon. Móric bácsi csak kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem jó a pénz! Egyre feszültebb lett a helyzet, amikor hátulról odaszólt egy idősebb ember:
- Hallod Móric, mindannyian jobban járunk, ha odaadod tőlünk a két kenyeret, mert elvihetik mindet. Ki tudja, hányan ülnek a kint váró katonai teherautó ponyvája alatt?

 

Erre én ösztönösen magamhoz szorítottam a már megkapott kenyeret, nehogy tőlem is elvegyék. Szerencsére az érv hatott, s a boltos adott két kenyeret a katonának, aki mosolygós arccal ment ki az utcára. Hónom alatt a kenyérrel és is utána mentem ki, ekkor láttam, hogy válláról levette a hagyományos orosz hátizsákját, iszákját, kivett belőle valamit, s a bolt melletti kiskapu oszlopának tetejére tette. Az egyik kenyeret helyére a zsákba gyömöszölte, a másikkal a teherautó hátuljához ment, s a ponyvát felemelve beadta a kenyeret.

 

Jókora húrrá kiáltás hallatszott a ponyva alól. Közben a katona is felmászott a kocsira, s az autó elment Nyíregyháza felé. Én bárhová mentem, a Tigris nevű kutyám mindig elkísért és kint türelmesen megvárt. Ekkor is így történt. Kíváncsian odamentem a kapufélfához, hogy megnézzem mit tett rá zsákjából a katona. Első látásra egy sötétbarnára égetett, fél téglára emlékeztetett.

 

Megfogtam, megszagoltam, penészes, savanykás illatú kenyérféle volt. Enyhe undorral odadobtam a kutyámnak, de neki sem kellett, pedig nem voltak a kutyák sem elkényeztetve abban az időben, amikor a kenyér héját sem dobtuk ki, mert a háziasszonyok azt is hasznosították. Visszatettem a kapufélfára ezt a furcsa kőkemény veknit, mert otthon mindig azt hallottam, hogy a kenyeret becsülni kell. Sokáig ott volt, senki sem volt olyan éhes, hogy hazavigye. Én akkor nagyon elgondolkodtam a ponyva alól érkező „húrrá” kiáltáson és megértettem, miért ízlett másoknak is a magyar kenyér.
Folytatása: Az 1956-os forradalom 7. rész

 

Kapcsolódó cikk:
A rettenthetetlen rozs

 

Kapcsolódó rovatok:
Novellás kötet
Kertészkedés
Hobbi
Fórum
Könyvek

 

Kapcsolódó könyv:
A savanyú káposzta

 
Hozzászólások (1)

efabian
2015. dec. 26. (1 797 napja)
Szép írás, öröm számomra, hogy a történet fent van a neten, mert magam is ismerem:)
A tűzesetről a sztorit már hallottam apáméktól, nekik keletkezett a káruk. Van némi pontatlanság ugyan, a károsult család családfője Fábián Sándor (apám apja), és sajnos egy fillér kártérítést sem kaptak. Az "államosítók" vélhetően megtartották maguknak a Feld vagyont, őket legalábbis nem fizették ki.. A postást pedig Varga Menyhértnek hívták.


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia