szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az almafa mosolya - Sok-sok képpel!

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. aug. 15.


Ha reggel kilépek az udvarra, hogy enni adjak a háziállatainknak, az első, amin megakad a szemem, egy almafa. Alatta azok a növények, melyek látványa minden alkalommal az elégettség mosolyát csalják az arcomra.

Az almafa mosolya - Sok-sok képpel!

Így, tízen… év távlatából már tudom, hogy nem éppen szerencsés gyümölcsfát ültetni a ház közelébe. Egyszerűen csak azért, mert sok gond jár vele. Főképp a gondozása miatt, és ősszel a hulló lombbal tele lesz az udvar. A szél beterít vele mindent. Hiába lehet, még sem szeretnénk változtatni ezen. Egy jól termő, hálás gyümölcsfát vétek lenne kivágni. Arról nem is beszélve, hogy a kert hangulatához visszavonhatatlanul hozzátartozik.

 

A korona hűsítő árnya jól kihasználható az árnyékkedvelő növények számára. Ugyanakkor elég szellős, a napfény is jól átjárja. Már régóta, minden tavasszal itt kap új erőre több cserepes virágom. Évente váltogatom a növényeket, így változatossá tudom tenni a látványt.
Nézzük, kik is élvezik az idei nyár élményét a fa alatt?

 

Állandó lakó a sárga-zöld tarka levelű borostyán, melyet egy pókhálóhoz hasonlóan kirakott kavicsdíszítés köré ültettem. A többi növényt a fatörzs körül, körben helyeztem el. Próbáltam a színekkel, a formákkal, a növények változatos méretével érdekes, tekintet vonzó látványt kialakítani.

 

Némelyiket cserepestül ültettem be a földbe. Ilyen például a lila oxalis vagy lóherevirág. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy télre úgy is visszahúzódik. Kiemelem a földből és tisztítás után mehet a pincébe. A másik növény, amelyet nagyon kedvelek a tüdőlevél. Alapvetően kint áttelel, mert vadon is nő.

 

Egy apró kísérletet végeztem vele, egyik évben. Cserépbe ültettem, és bevittem a lakásba. Tavasszal ablakpárkányra tettem, és így bájos lila virágai korán, még a levelek megjelenése előtt kibújtak. A fa alatti példány különlegessége, hogy a levél mintázata inverze az általánosan ismertnek. Vagy is több a világos ezüstös színezet, és kevesebb a zöld. Sajnos rajtam kívül a csigák is szeretik…

 

A következő, a jól bevált színes levélzetű növény a csalánlevél. Azt hiszem ehhez nem igazán szükséges további kommentár. Lakásban áttelel, könnyen és egyszerűen szaporítható. Amiért szeretem, levelének hibátlan szépsége. A bordó, a zöld bársonyos árnyalatain mindig képes vagyok elmélázni.

 

Szerényen meghúzódik a háttérben a háromélű kutyatej. Jól érzi magát a többiek védelmező társaságában.

 

Fehér virágával új élményt vitt a növénycsoportba a magról szaporítható, egynyári datura. Miután elvesztette angyalruháját, egy tüskés kis magtokban rejtegeti a következő nyárit.
 

 

Az igazi, rangidős növény egy aloéfajta. Több hatalmas szár, és közel 12 év, ami egy súlyos cserépben él. Eléggé problematikus a mozgatása. Úgy terveztem, hogy a lakásban hagyom.
Tiltakozásul, nyiszlett kis leveleket növesztett, ezért úgy döntöttem még is csak meghajlok az akarata előtt… Legjobb lenne szétválasztani, de nem merek nekilátni.

 

Új szerzemény egy pozsgás, talán egy crassula (majomfa) fajta. Jól tűri a metszést, és érdekes ágas- bogas szárakat növeszt. Télen nem nagyon szereti a fűtött lakást. Gyorsan lepotyognak a húsos levelei. Hűvösebb helyen ez a gond orvosolható.

 

Az idei nyár egyik slágere a fukszia. Két különböző virágzatút ültettem egybe. Ha ránézek, mindig olyan érzésem van, mintha egy karácsonyfát látnék, bókoló díszekkel roskadásig megpakolva. A gondozása kissé macerásabb, mint az előzőké. Ősszel pincébe viszem, világos, nem hideg helyre. Az öntözést nagyon visszafogom.

 

A virágokat, leveleit szinte teljesen elveszíti. Abból tudom, hogy él, hogy a szárvégeken nyúlánk kis hajtások fejlődnek. Tavasszal metszés és tápoldatozás következik, és felkerül a lakásba. Május végén pedig megkeresem számára a legkedvezőbb helyet a kertben.

 

Szerényen megbújik még egy kis levélkaktusz növendék is, a fa alatt. Azt remélem fehér virága lesz majd. A kört kiegészítettem még egy korsóval, ami jól illik a tarka növény együttes látványába.

 

Jól megférnek itt mind. A kövek, a korsó, az almafa, a mosolygó alma, és a virágok…

 

Kapcsolódó cikk:

A naspolya újjászületése

Áfonyakalauz

Birsalma, a perzsák ajándéka

 

 

 

 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia