szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az egresnek is hívott köszméte

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 30.


A köszméte korai gyümölcsünk egyike. Teljesen beérve magas a C-vitamin és az ásványianyag-tartalma. 

Az egresnek is hívott köszméte

Kevés helyet foglal el, kisebb kertbe is ültethető.

Az egyes fajták gyümölcse a zöldtől az aranysárgán keresztül a pirosig váltakozhat. A fajták teljesen öntermékenyek, de a több termés érdekében legalább két fajtát telepítsünk.

Egyesével és kordonként is művelhetjük, kerítés vagy huzaltámasz mellett. A növény a napos helyet kedveli, mivel már kora tavassal virít, ezért helyenként a hideg miatt védenünk kell a fagytól.

Edényes növények egész éven át vásárolhatók, de jobb ősszel gyökérlabda nélkülieket telepíteni. A köszmétebokrokat általában rövidtörzsön neveljük, de kedveltek a magas törzsűek is. Telepítés előtt a gyökérsarjakat szedjük le. Ültetés előtt a talajra szórjunk 1-2 maréknyi csontlisztet. A növények olyan mélyre kerüljenek, mint ahogyan a faiskolában voltak. Ültetés után a cserjék környékét vastagon mulcsozzuk érett istállótrágyával vagy komposzttal.

Ha jó terméseredményt szeretnénk elérni, a köszmétét is kell metszenünk. Formáját úgy alakítsuk, hogy formás, erős, levegős belsejű bokrot kapjunk. Kordonos művelés esetén felfelé növeljük.

A köszméte igen káliumigényes, ezért szükséges külön fejtrágyázása. Kora tavasszal hintsünk szét a talajon egy maréknyi hamuzsírt. A levélszélek barnulása káliumhiányra utal. A tünetek megjelenésekor algakészítménnyel permetezzünk, majd még egy kis hamuzsírt hintsünk a talajra.

Az egyes cserjéket közvetlenül a szedés után metsszük meg. Az oldalhajtásokat öt levélre vágjuk vissza. A kordonmagasság elérése után a főágat is vágjuk vissza, a megfelelő magasságban. Az elhalt vagy a túl sűrűn álló ágakat is vágjuk le. A kordonosan nevelt köszmétének minden vesszőjét 7 cm-re vágjuk vissza, az új hajtásokat pedig 2-3 cm-re.

A bőtermő növényekről a termés egy részét még a beérés előtt szedjük le, főzzük be vagy kompótot készíthetünk belőle. A zöldszedés javítja a termés minősségét, mert a fennmaradt bogyók sokkal szebben fejlődnek.

A terméseke befőzés szempontjából még érés előtt szedjük le. Frissen nem sokáig tartható el, de fagyasztóba nyugodtan tárolhatjuk, alkalmas rá.

Kártevői a lisztharmat, tetvek, madarak, levéldarazsak és a pszeudopezizás levélhullás. 

Kapcsolódó cikk:Csodás kerti díszlet a közönséges boróka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia