szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az egyre népszerűbb csicseriborsó

Sulyok Józsefné, 2008. aug. 15.


A múltban - évezredekre visszamenően - az egyik legnépszerűbb, az élelmezési gondokat megoldó növény volt a csicseriborsó. Napjainkban ismét egyre közkedveltebb. Mi ennek az oka? 

Eredete, hagyományai

 

A csicseriborsót (Cicer arietinum) a görögök Homérosz idején már ismerték, de a rómaiak is kedvelték. Az egyiptomiak, akárcsak az arabok, a kereszténység elterjedésével megindít termeszteni.

Régen sokakat mentett meg az éhhaláltól. Magyarországon Lippai János „Veteményes kert” című munkájában az olaszok által termesztett és szívesen fogyasztott növényként említi. A népi orvoslás vércukor-, várnyomás-és koleszterinszint-csökkentőnek véli.

 

A pillangósok családjába tartozik, ma már kb. 10 millió hektáron termesztik. Gyökere orsó alakú, mely mélyre hatol a földben. Virágain a szirmok lilás árnyalatúak. Nem igényes különösebben a talajra, bár a tápanyagról való gondoskodást meghálálja, márciustól májusig vethető. Gyommentes állományban ápolást alig igényel. Újabban főleg salátákhoz, főzelékhez, sőt dísznövényként is ajánlják.


 

Élettani hatásai:

Serkenti a bélműködést, hatásos a székrekedés megelőzésében.
Ez a hatás élelmirost-tartalmának köszönhető.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin szintet.
Közreműködhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések, közöttük a szívinfarktus rizikójának csökkentésében.
Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet.
A csicseriborsó csökkenti az étkezés utáni hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést, mindkét típusú cukorbetegség esetén, így az étkezés utáni azonnali inzulinszükségletet is. Mindez pektintartalmának tulajdonítható.

 

Összetétele:

Kalcium-, magnézium, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, folsav-, E-vitamin, B-vitaminok. Szeléntartalma említésre méltó.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

Kapcsolódó cikkek:  A C-vitamin bomba

 

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!