szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az egyszikűek könnyedségének titka

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 01.


Az egyszikűek a növények olyan csoportját alkotják, amelyek alaktani változásuk során sajátos irányban fejlődtek, környezetük sokféle körülményeihez tudnak alkalmazkodni. 

Az egyszikűek könnyedségének titka

Így lehetséges, hogy a száraz talajú pusztákon, parlagon hagymájuk vagy gyöktörzsük, illetve sekély tavak, mocsarak vizes talajában hagymájuk vagy gumójuk segítségével képesek megélni. A trópusi esőerdőkben epifiton életformát folytatnak. Félszáraz éghajlat alatt, bizonyos fajok képesek arra, hogy vizet vegyenek fel a levegőből, és azt a szár, illetve a levél szöveteihez továbbítsák. Főgyökerük a csírázást követően hamarosan elsorvad, feladatát a mellékgyökerek veszik át. Leveleik többnyire keskenyek, csupán bizonyos liliomféléknél találunk szélesebb leveleket. Virágaik csak kivételesen magánosak.

Ablakos pikkelyvirág

Brazília trópusi erdőiben elő epifiton. Levelei hatalmas, tölcsérre emlékeztető tőrózsát képeznek, a színükön hálós rajzolat látható. Virágai laza füzért képeznek. A Vriesea nemzetségbe mintegy 180 faj tartozik, melyek kivétel nélkül Brazília trópusi zónájában honosak. Növekedésükhöz magas páratartalomra, hőmérsékletre, ugyanakkor árnyékra is szükségük van. A virágokban három csészelevél és három szirom található.

Fáklyabromélia

A trópusi esőerdők növénye, a levélrózsákból csaknem félméteres tőkocsány emelkedik ki, mely gazdag füzérvirágzattal záródik. A virágok buroklevelek hónaljából erednek, melyek alul, felül eltérő színűek. Ez a faj Floridától Közép-Amerikán át Bolíviáig terjedt, elsősorban trópusi esőerdőkben nyílik, ahol megfelelően párás a levegő. Termése tipikus tok, a magokban megfelelő mennyiségű táplálószövet, valamint henger alakú embrió található.

Bíborlilás szakállbromélia

Ez a növény sűrű levélrózsát képez, levelei hegyesek és csatornásak. Virágai általában két, egymással ellentétes sorban elhelyezkedve, egyszerű lapos füzérvirágzatot alkotnak. Feltűnőek a színes murvalevelek, melyek hónaljából háromszínű virágok erednek. Ennek a társlakó, epifiton növénynek nincs gyökere, és nagy számban tenyészik fákon az esőerdőkben.

Homoki nőszirom

Alacsony termetű évelő, feltűnően vékony, kúszó gyöktörzzsel, amelyből meddő levélrózsák képződnek. A szára vékony, levelei keskenyek, virágai 8-10 cm-esek, melyek magánosak vagy párosan fejlődnek, a buroklevél hónaljában. Közép-Európában a veszélyeztetett, ritka fajok sorába tartozik. Sziklás lejtőkön, alföldi tölgyesekben és homoki pusztákon egyaránt előfordul.

Epergyöngyike

Ez a gyöngyikefaj alacsony termetű, hagymás évelő. Levelei tőállásúak, széles-szálasak, többnyire hosszabbak, mint a virágos tőkocsány. Fürtvirágzata eleinte kerekded tojás alakú, később hengeres, csúcsán rövid kocsányú virággal. A növények élőhelyei a hegyi rétek, száraz tölgyesek, cserjések. Elterjedési területén alfajokat is találunk, melyeket a virágzat színe és mérete szerint különböztetünk meg. A virágok a murvalevelek hónaljába fejlődnek, és a tőkocsányon dús virágzatok fejlődnek. Termésük háromrekeszes tok, mindegyikben nagyszámú mag található.

Nyilaslevelű kontyvirág

35-40 cm magas évelő, mely gumóra emlékeztető, barna gyöktörzset képez. Szára felálló, levelei hosszú nyelűek, alsó részükön kiszélesedik, a levéllemezek hosszúkás tojásdadok, tompa csúcsúak. A virágzat alsó részéből nőivarú virágok, felül pedig hímivarúak találhatók. A termése piros színű bogyó, és mérgező. Nedves erdőkben, főleg gyertyán és bükkösökben él.

Császárkorona

Ez a növény jellegzetes, soklevelű szárat képez. A levelek széles lándzsásak, szórt állásúak és fényesek. A szár felső részén nincs levél, csúcsán viszont sűrűn elhelyezkedő levelek fejlődnek, alattuk örvben helyezkednek el a nagy, sárga vagy narancsvörös, tulipánszerű, bókoló virágok. A császárkorona minden része kellemetlen szagú. A növény alhavasi réteken a nyugati Himalájában honos, de gyakran tartják dísznövényként.

Kapcsolódó cikk:

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia