szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az egzotikus articsóka

Sulyok Józsefné, 2008. szept. 07.


Az articsóka külsejében egzotikusként hat, nem hasonlít egyetlen ismert és megszokott főzeléknövényre sem.

Eredeti hagyományai

Az articsókát (Cynara cardunculus vagy Cynarae scolymus) egyesek a zöldségek királynőjének tartják, holott csupán egynegyede ehető. Ma is drága, akárcsak a régi Rómában volt. Írásos emlékek szerint az articsókát az egyiptomiak i.e. 5000 évvel már ismerték. XIV. Lajos idejében került a híres versailles-i veteményeskertbe, fogyasztása a nemesség jólétét jelképezte.

 

Gyógyhatásait már a régi egyiptomiak és görögök is ismerték, úgy tartották, hogy jó hatással van a gyomor nyálkahártyájára, fokozza a máj és az epe működését. Számos bajra ajánlották, mivel étvágyat és emésztést fokozó, erős vízhajtó hatású, csökkenti a vér koleszterinszintjét és így az érrendszerre is kedvező hatást gyakorol. A benne lévő keményítő nagy részét inulin formájában tartalmazza, ami a főzés során gyümölcscukorrá alakul át, ezért cukorbetegek tatások szerint számára rendkívül fontos. Legújabb kutatások szerint az articsóka hatóanyagai a májat segítik az alkohol feldolgozásában és segítenek a szervezetbe került méreg semlegesítésében, kiürítésében is.

 


Élettani hatásai, összetétele
Jótékonyan hat a májműködésre, enyhíti a gyomor-és bélrendszeri gyulladásokat.
Ezen hatása a terméslevelében is megtalálható keserű anyagoknak köszönhető, főként a cinarinnak. Keserű anyagai a reflex és a hormonális emésztési mechanizmust serkenti, elsősorban az epetermelést és - ürítést fokozzák. Csökkenti az epekövek képződését és csökkent epetermeléssel járó panaszokat. Serkenti a vizelet kiválasztását. Előnye a sok más vizeletelhajtó mellett, hogy mindezt a kálium kiválasztás jelentősebb serkentése nélkül éri el.
Májvédő anyagokat tartalmaz.

Az articsóka levele gazdag a polifenolok családjába tartozó hatóanyagokban. Ezek közül már ismert cinarin és az organikus savak közé tartozó kávésav rendelkezik májvédő hatással.

 

 

Rántott articsóka
Első lépésként főzzük meg az articsókát, majd csöpögtessük le a vizet róla. Helyezzük egy tepsibe és locsoljuk meg kis ecettel, ízesítsük sóval, borssal és hagyjuk pihenni kb. egy órát.
Majd forgassuk meg először tojásba, aztán a lisztbe, majd a zsemlemorzsába, s rántsuk ki forró olajban. Tartármártással kínálhatjuk.
 

Jó étvágyat!

 

 Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
Kapcsolódó cikk: Fűszernövények helye a kertben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!