szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az érett birs csodája

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 27.


A birsek között megkülönböztetünk alma formájú gyümölccsel rendelkező fajtákat, valamint körte alakú formákat. 

Az érett birs csodája

A rendkívül aromás birsalma húsának középrétegében számos kemény sejtcsoport található. A birskörte általában puhább és kevésbé fűszeres ízű. A gyümölcsöt kizárólag megfőzve fogyasztják, csak a Balkánról és az Ázsiából importált Shirin birs ehető nyersen is.

Magas pektintartalmával gelésedő ballasztanyagaival a birs kiválóan alkalmas zselének, illetve lekvárnak, de kompótnak édességnek és süteményben is finom.

A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a héj színe almazöldről citromsárgára változik, és a rajta található pihéket könnyen le lehet dörzsölni. Ha túl sokáig várunk, a pektin lebomlik, és a gyümölcshús megbarnul.

A barnulás akkor is felléphet, ha a gyümölcsfejlődés időszakában ingadozik a vízellátás. Vagyis szárazságban nyugodtan öntözhetjük gyakran és bőségesen a fát.

Hűvös tároló-helyen az egészséges gyümölcs néhány hétig is eláll. Ha számítani lehet az első éjszakai fagyra, akkor igyekezni kell a szürettel, ugyanis mínusz 2 fok alatt a gyümölcs megfagy és megbarnul.

Kapcsolódó cikk: Így gondozd őszi kőtörőfű




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia