szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az időskori megvakulás elkerülhető!

Orbán Krisztina, 2014. okt. 15.


Magyarországon évente hatezer ember veszíti el a látását, míg ha mindannyian rendszeresen részt vennénk az egyébként gyors és fájdalommentes szemvizsgálaton, akkor ez a szám a becslések szerint a kétezret sem érné el.

Az időskori megvakulás elkerülhető!

Bizonyára sokan vagyunk, akik ámulattal figyelik nem látó társaikat, amint bámulatra méltóan birkóznak meg az élet olyan kihívásaival, amelyekkel mi, úgy véljük, látás nélkül bizony nem boldogulnánk – gyönyörű bizonyítékául annak, hogy az emberi szervezet csodákra képes. Annak azonban, akinek megadatott a látás felbecsülhetetlen értékű képessége, érdemes mindent megtennie azért, hogy ennek minőségét minél hosszabb időn át megőrizhesse, szemünket pedig még akkor is célszerű rendszeresen megvizsgáltatnunk, ha látásromlást egyébként nem érzékelünk.

Miért is?

Szerveink többségével ellentétben szemünk megbetegedését fájdalom nem jelzi. Agyunk ráadásul nagyon jól alkalmazkodik a látásminőség megváltozásához, így a nagyon lassan, akár évtizedek alatt kialakuló látásszervi betegségeket kísérő fokozatos látásromlást nem is érzékelhetjük mindaddig, amíg a betegség már a mindennapi életvitelünket is befolyásoló problémákat nem okoz. A hosszú távon akár teljes vaksághoz vezető zöldhályog (glaukóma), a szürkehályog, valamint a makula degeneráció maradandó betegségek, korai felismerésük és megfelelő kezelésük esetén azonban a sajnálatos módon elkerülhetetlen időskori látásromlás mértéke jelentősen csökkenthető.

Ahogyan látásunk megromlását nem jelzik egyértelműen testi tünetek, úgy például a gyenge iskolai teljesítményt is nehéz összekötni a látásproblémákkal. Ha azonban kisdiákoknál tanulási, főleg olvasási nehézségeket tapasztalunk, mindenképpen érdemes ellenőriztetni a látásukat, egy szemvizsgálat eredménye ugyanis sokszor magyarázatot adhat a rossz bizonyítványáért méltatlanul megdorgált nebuló tanulási gondjaira.

Szemünk állapotának rendszeres felmérése az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik, akkor is, ha látásromlást nem tapasztalunk. A vizsgálat során ugyanis nem csupán a szem általunk nem is gyanított szervi megbetegedéseire derülhet fény, hanem esetlegesen más jellegű egészségi problémákra is. Szemünk működésének megváltozása jelezheti a koleszterinszint emelkedését, illetve magas vérnyomás, vagy cukorbetegség kialakulását, de utalhat például különböző szervekben, elsősorban az agyban megindult daganatképződési folyamatokra is, amelyek esetében a mielőbbi felismerés szintén a sikeres kezelés egyik legfontosabb feltétele.

A teljes szemvizsgálat során a szem alkotórészeinek (szaru- és szivárványhártya, izmok, stb.) állapotfelmérésére, valamint ezek működésének vizsgálatára kerül sor. Erre 40 éves kor alatt 4-5 évente, azt követően kétévente, 60 éves kor felett pedig már minden évben érdemes sort kerítenünk annak érdekében, hogy minél többet legyen módunk kiélvezni azokból az ajándékokból is, amelyeket az élet idős korunkra tartogat. A szakorvos felkeresésekor azonban természetesen nem csupán időskori életminőségünkre kell gondolnunk, hiszen egy bármilyen enyhe közel- vagy távollátás felfedezése és korrigálása eredményeként a munkavégzéstől az autóvezetésen át a sportolásig az élet megannyi területén egy csapásra magabiztosabbak, sikeresebbek lehetünk. S annak sem feltétlenül kell kétségbe esnie, akinek szemüvegre van szüksége: egy stílusos, egyedi, akár vagány szemüveg még a legszebb huszonéves megjelenését is feldobhatja.

Kapcsolódó cikk: Így kell gyűjteni a csipkebogyót
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!