szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az igazi tej nyomában

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. szept. 26.


Biztosan többünknek ismerős egy régebbi, reklámból szlogenné vált mondat: A tej élet, erő, egészség! Vagy egy másik: Egy pohár tej, tiszta fej! vagy Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom! Ezek a mondatok jutottak eszembe, miközben jókat mosolyogtam és arra vártam, hogy én legyek az első, aki az esti friss fejésből hazaviheti a „boci meleg’” tejadagunkat.

Az igazi tej nyomában

Már ott várakozott a többliteres tejeskanna, rajta szűrő, benne tiszta géz. Az istálló felöl az egyik tehén bőgése hallatszott, biztosan méltatlankodott valamiért. Az ajtó mellett egy meleg, barna kis szempárra lettem figyelmes. Csendesen, békésen várakozott. Aznap reggel született a kisborjú. Annyira aranyos volt, de én meg bátortalan ahhoz, hogy megsimogassam.

 

  

 

Az istállón kívül egy nyitott karámban két vemhes tehén vacsorázott éppen. Nem messze tőlük a lóistállóban egy fiatal kiscsikó az anyjával és két másik igáslóval abrakolt. A növendék fiatal tehenekkel osztoztak a helyen.  Amíg körbenéztem, megérkezett az első kanna tej. A meleg, sűrű friss tej finom illata csapott meg szűrés közben. Már többen várakoztunk, a legkülönbözőbb edénykékkel. Volt ott régi kis tejeskanna, ásványvizes palackok, attól függően, ki, mennyit szándékozott hazavinni. A csapat szinte állandó tagokból áll. Aki felfedezte ezt a lehetőséget, és szereti az igazi tejet, biztosan nem fog többé mást a bögréjébe engedni.

 

Azt is gondolhatnánk, visszamentünk az időben jó pár évet. Pedig nem. 2012-ben még vannak olyan családok, akik bevállalják azt a nem éppen hálás feladatot, hogy állatokat tartanak, földet művelnek. Gyakorlatilag a teljes megélhetésüket ebből a forrásból fedezik.
Ha külső szemlélőként betekintek a család mindennapjaiba, életébe, akik élethivatásul választották ezt a munkát, csak tiszteletemet tudom kifejezni.

 

Gondoljunk csak bele, ahol állatokat tartanak, ott nincs különbség hétköznap és vasárnap, munkanap vagy ünnepnap között. Az állatok éhesek akkor is. Az istállóban az almot cserélni kell, a reggeli és esti fejés és etetés sem maradhat el. Ha az állatok takarmányozása is saját forrásból történik, akkor a földeken is akad folyamatosan tennivaló.

 

Az ólakban sertések, és tyúkok. A kukoricán nevelődött tyúk tojása pedig páratlan.  Az őszi betakarítást követően kapkodtunk a háztájiban termelt krumpliért.

 

Számomra felsorolni és látni is elég, ez mennyi folyamatos fizikai munkát jelent, nem ebben élni! Ezért tisztelem ezt a non stop életormát és tudást!  Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az állattartáshoz, a mezőgazdasági tevékenységhez is kell tudás!

 

Sajnos rendre találkozom olyan emberekkel, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen áron kerül tej, zöldség és gyümölcs vagy kenyér az asztalukra. Ugyanakkor saját maguk sok esetben, egy cserép virág gondozására is alkalmatlanok.

 

A mai felgyorsult életünket maghatározza az idő. Munka után (vagy éppen előtte) intézzük a bevásárlást. A bevásárló listán igyekszünk minél hamarabb túljutni, és rohanunk haza, hogy a családi asztalra friss alapanyagból készült ebéd vagy vacsora kerülhessen. Sokszor még sem nézzük meg mit vásárolunk. Nem figyelünk, csak az árra, és a spórolás jegyében valamit bedobunk a kosárba. Lehet, a tejjel is így teszünk! Pedig a tej sem polcon termett, dobozban!

A friss tej életforma, különbség, egészség!

 

Kapcsolódó cikk:

Túrógombócos leves

Kaszáló legények
Hozzászólások (4)

Mayerné Borics Erzsébet
2012. okt. 02. (3 560 napja)
Sziasztok!
Örülök, hogy hozzászóltatok a cikkhez! Várom a további észrevételeket, élményeket, véleményeket.Annyira háttérbe került a  hagyományos vidéki élet, pedig fontos lenne, hogy megismerjük közelebbről is.Sőt megtanuljuk értékelni.
A bio termelőktől a városi  piacokon is  biztonsággal vásárolhattok tejet, tejtermékeket.Üdv minden olvasónak!Erzsi
Takács Lilla
2012. szept. 28. (3 564 napja)
Gyerekkoromban otthon sok állatunk volt. Már városban élek, de a piacon próbálom beszerezni a dolgokat, tojást, zöldséget, gyümölcsöt. A tejet azért nem merem, az nagyon kényes élelmiszer.. Ha a szüleimnél vagyok akkor minden további nélkül megiszom, a sajátunkban megbízom :)Éva, köszi a linket, jók a cikkek! 
Magyari Éva
2012. szept. 27. (3 565 napja)
Minden tiszteletem a termelőké, a lányomat pl. el kellett vinnem egy állattartó ismerős családhoz, annyira nem volt fogalma sem erről.. Szerintem most sem tudja felfogni mivel jár ez nap mint nap, de legalább már nem hiszi azt, hogy a boltban terem a tej.Aki szereti a tejet, annak van itt egy kis játék, a cikkek utáni kérdésekre adott jó válaszokkal lehet pontot szerezni, és a legtöbb pontot gyűjtők kapják az ajándékokat, nem sorsolás meg ilyesmi: http://fon.gs/tejesjatek">http://fon.gs/tejesjatek
Pálfalvi Ivett
2012. szept. 27. (3 565 napja)
Olyan, mintha nálunk jártatok volna..Istállóban 6 tehén, 3 borjú és egy ló..:))  Ez van nálunk is:))


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia