szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az isteni jegenyefenyő

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 24.


A közönséges jegenyefenyőt Európában főként karácsonyfaként ismerik, s valójában jobban megfelel ennek a célnak, mint a nálunk használatos lucfenyő vagy a feketefenyő. Nézzük történelmen átívelő szerepét, hiszen tekintették fallikus szimbólumnak, a Napisten jelképének, Artemisz szent fájának is.

 

Az isteni jegenyefenyő

Németországban a fiatal lányok a szép jegenyefenyő - Abies - körül táncoltak, hogy elnyerjék a fa szellemének kegyeit. A régi, pogány hit szerint a téli napforduló idején a jegenyefenyő alatt egy természetfeletti erővel megáldott gyermek születik, egy fiú, aki a Napra hasonlít. Így a hosszú sötétség után erőre kap a fény.

A jegenyefenyők tobozai az időjáráshoz alkalmazkodnak: jó időben és a napsütésben kinyílnak, eső előtt borús időben pedig bezárulnak. Ezt a tulajdonságot a Napisten termékenységével állították párhuzamba. A jegenyefenyő toboza ezért gyakran fallikus szimbólum is volt, ami pogány ünnepeken szerepelt. Az a fa, amely a haldokló isten lelkét őrzi egészen az újjászületésig, megérdemli, hogy feldíszített karácsonyfaként tiszteljék.

 

Az észak-angliai Newcastle-ben az Anyának szentelt oltár található, s azon egy háromszögben a jegenyefenyő toboza található.  A jegenyefenyő kelta istennőjét Druantiának nevezték. Neve sejteti, hogy a druidák istennője volt. Az Orkney-szigeteken az újszülöttet és az anyát jegenyefenyőből készült fáklyával tisztították meg úgy, hogy az égő fáklyával az ágy körül három kört rajzoltak.

A jegenyefenyő alatt született a vegetáció egyiptomi istene Ozirisz és a szőlő, a bor, és a termékenység trák – görög istene, Dionüszosz is.

Az ókori Görögországban a jegenyefenyő Artemisz, a természet és a születés istennőjének szent fája volt. A Dionüszosz isten tiszteletére tartott ünnepségeken a bakkhánsnők Artemisz istennő előtt hódolva borostyánnal körülcsavart, tobozokkal díszített jegenyefenyőágakkal táncoltak. A gyökerestől kicsavart jegenyefenyők a kentaurok fegyverei voltak.
Az ókori Görögországban a jegenyefenyőt a születéssel és Poszeidonnal, a tengerek istenével hozták összefüggésbe, mivel ezek a fák gyakran nőttek a tengerparton, a fájukból pedig evezőket és hajókat készítettek.

 

Az északi félteke mérsékelt övében a Pinaceae család Abies nemzetségébe több mint 40 fa és bokorfaj tartozik. Észak-Afrika hegységeiben, Közép-Európában, a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és Észak-Amerikában sűrű, sötét erdőket alkot. Csak kevés faj található délebbre. A jegenyefenyő elterjedési övezete hasonló a lucfenyőéhez. Jól tűri a szárazságot, kedveli a nedvességet, és mivel a gyökérzete mélyebbre hatol, ritkábban esik a viharok áldozatául.

Kedvező feltételek mellett (magas páratartalom, termékeny talaj, meleg) a jegenyefenyők akár 60 méter magasra is megnőnek. Törzsük átmérője elérheti az egy métert, életkoruk pedig az 500 évet. Sima, egyenes, szürke kérgükön sűrű örvökben nőnek ki az ágak, amelyek a kúp alakú koronát alkotják. Az alsó ágak közvetlenül a föld felett nőnek ki és a talajjal érintkezve legyökereznek.

Sávos tűleveleik laposak, kb. 3 cm hosszúak, felül sötétzöldek, alsó oldalukon pedig két fehér sáv található. Az oldalhajtásokon fésűsen helyezkednek el. Hengeres tobozai függőlegesen felfelé állnak, mint a gyertyák, s hosszúságuk elérheti a 15 centimétert. A tobozok fiatalon zöldek, később bebarnulnak, s a korona felső részében találhatók. A jegenyefenyők és a cédrusok tobozai, a többi fenyővel ellentétben, még a fán széthullanak, csak az orsójuk marad meg az ágon.

 

A Kárpátok erdeiben egykor nagyon gyakori volt a közönséges jegenyefenyő, mivel azonban a légszennyeződést ez a fajta nem bírja, egyedszáma rohamosan csökken.
Az Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű és egyben legértékesebb erdői – ahol a hatalmas jegenyefenyők vannak túlsúlyban – a Csendes-óceán észak-nyugati partvidékén, a Cascade-hegységben, a Parti-hegységben és a Sierra Nevadában találhatók. A vidék éghajlatára jellemző a meleg és a sok csapadék, itt élnek a jegenyefenyők legnagyobb egyedei. Ilyen például a Kolumbiai Nemzeti Parkban növő nemes jegenyefenyő, amelynek magassága 85 méter, törzsének átmérője pedig 8,6 méter. Valószínűleg ez ma a világ legnagyobb jegenyefenyője.

A jegenyefenyők jó minőségű fáját főleg az építőiparban, az ácsmunkáknál hasznosítják, de a fafaragók és a hangszerkészítők kedvelt fája is egyben. Nagyon szép faj a Kaukázusban és Törökország északkeleti hegyeiben növő kaukázusi jegenyefenyő, amelyet 1840-ben egy Normann nevű botanikus fedezett fel az Adzsár hegységben. Legnagyobb példányai elérhetik a 60-80 méteres magasságot, törzsük átlagos átmérője 2 méter.

 

Maximális életkoruk 600-700 év. Az erdők, ahol ezek a fák nőnek, nagyon sötétek, az aljnövényzet szinte teljesen hiányzik, a talajt összefüggő moharéteg borítja. A kaukázusi jegenyefenyőt gyakran használják díszfaként szép, szimmetrikus, sötétzöld koronája miatt. Viszonylag gyakori Észak-Amerika és Európa parkjaiban.

Algériában, a Földközi-tenger partján elterülő hegységekben él az egyik legritkább, a numídiai jegenyefenyő. Szürkészöld tűlevelei körkörösen helyezkednek el az ágakon. Közeli rokona a Dél-Spanyolország száraz éghajlatú hegységében élő andalúziai jegenyefenyő.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!