szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az olajfa története - Videóval

Sulyok Józsefné, 2012. márc. 05.


Az olajfa már 7000 évvel ezelőtt is ismert volt. Feltehetőleg Észak-Afrika a hazája, itt találtak olajfalevél-maradványokat, amelyek i.e. 5000-ből származhatnak. Palesztinát és Szíriát is olajfa hazájának nevezik. Más forrásból olvashatjuk, hogy olyan olívamagokat emlegetnek, melyeket a korai kőkorszak településein ástak ki.

Az olajfa története - Videóval

Vitathatatlan, hogy az olajfa az egyik legősibb kultúrnövény. Hogy hogyan terjedt el, azt nem tudhatjuk. Kis-Ázsiában és az égei-tengeri szigeteken már i.e. 2500-ban ültették, és a bogyóból olajat nyertek. Fa, illetve vadon növő bokor formában is ismerték. A zsidó kultúrában és az ótestamentumban az olajfa különösen nagy tekintélynek örvend. A Bibliában már korábban is találkozunk az olívaolajjal. Amikor Noé szabadon eresztette a bárkájából a galambot, az olajággal a csőrében tért vissza. Az olajfaág a béke jelképe is. Jézus a keresztre feszítése előtt az Olajfák hegyére ment, a kereszt is olajfából készült.

 

Az olajfa sokáig a jólétet, a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálta. Az olajfát már a korai időkben „szentnek” tartották. Az Akropolisz olajfája a szellemi megvilágosodás és a béke jelképei voltak. Régen az olimpiai játékok győzteseit olajággal ünnepelték. A görögök, a berberek és a rómaiak olajfát ültettek az elhunytak tiszteletére. Olajfából készítettek az oltárt a rómaiak.


Az olajfa i.e. 500 körül Krétáról indult hódító útjára Dél-Olaszországon és Rómán át, és meghódította környéket. A klasszikus ókorban az egész Földközi-tenger térségében ismerték.
Kelta hagyomány szerint szeptember 23-án van az olajfa napja. Ez a napéjegyenlőség napja is egyben. Ebben az értelemben bölcsesség fája az olajfa.

 

Az olajfa hosszú életű, 1500-2000 évig is terem. A Gecsemánékertben (Jeruzsálemben) lévő nyolc olajfa 2000 éves. Csavart, göcsörtös, hajlott, zömök fa, amely akár 18-20 m méter magasra is megnő, gyökere erősen kapaszkodik a talajba. Szerteágazó ágai felfelé csavarodnak, kékeszöld levelei vannak, melyek ezüstösen csillognak. Ha a fa belseje elkorhad, a fa elpusztul, a tő új hajtásokat hozhat. Az olajfa lassan növekszik, kissé homokos, meszes talajt, napsütést, szellős, száraz helyet szereti. A nedvességet egyáltalán nem kedveli, a fagyra nem érzékeny, esetleg a már dúsan rügyezőket fenyegeti a hideg időjárás esetén a fagyveszély. 1985-ben Toscanában az olajfák 85%-a megfagyott, de újraéledtek. Az eltelt időszak óta kiheverték a nagy csapást.

 

Az olajfa pontosan 60 napig virágzik. Leggyakrabban a szél végzi el a porzást, a rovarok ritkábban. 4-6 hónap eltelte után a gyümölcs kifejlődik, kezdődhet a szüret. Az olajfa 6-10 éves korára hozza az első gyümölcsöt, a teljes termékhozam 15 éves korára tehető. Egy évi bő termés után, egy év pihenési idő következik. Ekkor is terem a fa, csak kevesebbet. A gyümölcsöt október és február között szüretelik. Az éretlen gyümölcs zöld, a teljesen érett pedig fekete. Ilyenkor nagyon intenzív ízű olajat nyernek belőle. Ezért ameddig csak lehet, a fán hagyják a termést, minél jobban érjen be.

 

Kapcsolódó cikk:

Mediterrán kert ékessége

Olívaolaj ABC

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia