szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az örök divat: fa bútorok, kicsit másként

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 13.


Amikor valaki fa bútorokról beszél, akkor a legtöbb esetben az olyan egyszerű, de már önmagában is nagyon szép darabokra gondol, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Hiszen egy igazán elegáns szekrény, vagy egy szépen kivitelezett ebédlőasztal miből is készülhetne, mint időtálló fából.

Az örök divat: fa bútorok, kicsit másként

Ezek a bútorok azonban nem éppen egyediek, vagy ha mégis, akkor is csak a mintázatuk miatt. Ha szeretnénk olyan darabokkal is gazdagodni, amelyekkel biztosan nem találkozunk minden háztartásban, akkor egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. De ha ezt megtesszük, akkor nagyon tartós és egyedi darabokra tehetünk szert.

 

Részben megmunkált darabok

 

Amikor kerti garnitúrák között válogatunk, akkor eszünkbe ötölhet, hogy itt van hely, tehát egy kicsit elszállhat a fantáziánk. Léteznek ugyanis olyan darabok is, melyeket csak részben dolgoznak ki. Ez azt jelenti, hogy a fának az a része, ami nem bír funkcióval (tehát nem ülőfelület, asztallap, vagy láb), az kezeletlenül marad. Megtartja eredeti formáját, csupán lakkozást kap. Ez azt jelenti, hogy vagy hatalmas, robosztus darabokkal gazdagodunk, amik azonban vágva vannak, vagy pedig komplett, darabolt, de hosszában nem elvágott ágakat használnak a bútorok összeállításához. Ezzel a megoldással a természetbarát darabok egy kicsit jobban hasonlítanak a modern székekre, asztalokra.

 

Egyetlen hatalmas rönk

 

Vannak rönkházak, és vannak rönkbútorok is. Ezeket aztán nem lehet figyelmen kívül hagyni. Már a megjelenésük is lenyűgöző, de amikor az ember leül beléjük, akkor lepődik meg igazán: ezek a bútorok ugyanis meglepően kényelmesek. Alapjuk egyetlen hatalmas rönk. A monumentális méretű fa törzsét adott méretű egész rönkökre szeletelik, majd ezeket fáradságos és kitartó munkával kivájják, hogy le lehessen beléjük ülni. Ahhoz kétség sem férhet, hogy ezeket mozgatni nem egyszerű feladat, de kinézetük miatt a kert díszei lesznek, így nem is igazán érdemes elpakolni őket.

 

Nagyon fontos, hogy az ilyen robosztus darabok is ugyanúgy igénylik az ápolást, mint légies, vékonyabb lécekből összeállított modern társaik. Ennek hiányában néhány év alatt tönkremennek, ami az árukat tekintve finoman szólva is bosszantó. Azt már nem is említjük, hogy egy rönkbútor – család kialakításához egy fa matuzsálemnek kell pusztulnia, amit utána természetesen újra ültetnek. Ám míg eléri a kellő méretet, addig sok víz lefolyik a Dunán

 

+1

 

Biztosan vannak olyanok, akik még emlékeznek arra, mit is csinál egy kádár mester. Bizony, ő az a varázslatos kezű famegmunkáló, aki a hordókat, és hasonló íves fa termékeket készít. Többek között akár kádakat, vagy kültéri medencéket. Nem csalás, nem ámítás, nem kell feltétlenül a hideg lemezkádak mellett letenni a voksunkat. Igaz, az áruk messze meghaladja az egyszerű, megszokott darabokét, de az is tény, hogy a látványuk és a tapintásuk olyan luxussal ajándékoz meg minket, amivel csak igen ritkán találkozhatunk.
 

Kapcsolódó cikk:

Nyúlj mélyen a zsebedbe! Vadászlak kialakítása

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia