szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az örökzöld királynők: boróka és iszalag

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 13.


Ha szeretnénk, hogy  ne csak nyáron pompázzon teljes fényében a kertünk, akkor gondoljunk az örökzöldek telepítésére. Ősszel és télen is csodás élményt nyújthatnak számunkra a következőkben ismertetett növények.

Az örökzöld királynők: boróka és iszalag

Nehézszagú boróka - Juniperus sabina

Nehéz illatú, örökzöld cserje, többnyire heverő, sűrűn elágazó, hosszú seprűszerű hajtásokkal, ritkábban 10-12 méter magasra megnövő fa, ferde göcsörtös törzzsel. Kérge eleinte sárga, majd rőtbarna. Fiatalkori levelei tű alakúak, az idős hajtások levelei pikkelyszerűek, szárra-futók, fényes sötétzöldek, felül egy sárga dudorral, alul két fehér viaszcsíkkal. Egy vagy kétlakiak, a porzós és termős virágok végállók a rövid oldalhajtásokon. Toboza borsó nagyságú, kékesfekete vagy hamvas-kék. Magja fényes, barna, csíkozott.

Termőhelye a napos, száraz, sziklás helyek, törmeléklejtők, vörösfenyőerdők aljnövényzetében, a Közép-Alpokban nagy állományokat alkotva, nálunk ültetik.

Elterjedési Területe: Dél-Európától Közép-Ázsiáig, Spanyolországban, Itáliában, a Balkánon Albániáig. Márciustól májusig virágzik. Igen változatos megjelenésű növény, levelei mérgezőek. A megtört hajtásoknak erős illata van.

Erdei iszalag - Clematis vitalba

Akár 10 méternél is magasabbra felkapaszkodó, fásodó szárú évelő kúszónövény. Az idős hajtások karvastagságúak, szürke, szabálytalanul lehámló kéreggel. Levelei páratlanul szárnyaltak, átellenesek, durván fogazottak. A zöldes-fehér, gyengén illatos virágok levélhónaljiak, dús bugában vagy bogernyőben. Termése hosszúkás, vörösesbarna, télen, a cserjén maradnak.

Termőhelye: elterjedt nedves erdőkben, cserjésekben, ligetekben, erdőszéleken. Sok fényt igényel, és többnyire meszes talajt kedveli.Elterjedési területe: Közép és Délkelet-Európa. Az Ibériai-félszigettől északra Írországig és Nagy-Britanniáig megtalálható, az Alpok egész térségében ugyancsak elterjedt. Júliustól szeptemberig virágzik.

Az erdei iszalag lián, amely levele és levélnyelei segítségével is tud kúszni. Olykor karvastagságú szárakkal kapaszkodik. Gyakran használják alanynak nagyvirágú fajták nemesítéséhez. Mérgező nedve bőrbántalmakat okoz.

Kapcsolódó cikk:

Így lehet keleti hangulat a kertben!
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!