szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ősz gyermekei

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. nov. 07.


Bármennyi dolgunk is adódik a ház körül, a kertben, nem mulasztjuk el a csipkebogyó és a kökény gyűjtését. Szívesen fogyasztunk otthoni és a természetben megtalálható gyógyhatású növényeket, gyümölcsöket.

Az ősz gyermekei

Hozzánk közel nincs erdő, csak néhány erdősáv, melyek a szántóföldeket védelmezik. Ezek nem csak kutya sétáltatásra kiválóak, de a családi szükségletek kielégítésére mindig találunk elegendő csitkenyét és kökényt.

 

Szívesen megkóstolnék másféléket is, de sajnos nem ismerem eléggé környéket ahhoz, hogy tudjam hol gyűjthetők másféle bogyók. Így hát be kell érnem ezzel a kettővel.
Lekvárt készítettem belőlük.

 

A birstermés az idei évben nagyon kevés lett, de annyi mindenképpen volt, hogy a két gyümölcshöz keverve, jó néhány üveg megteljen velük.

 

A csipkebogyónak elég macerás a tisztítása, emiatt sokan idegenkednek tőle. Én egyszerűsítettem amennyire csak lehetett. Ollót használtam a végek eltávolítására. Többször váltott vízben megmostam. A másik dolog, hogy nem kapartam ki a belsejét. A nagy magokat, szúrós maszat veszi körül, ami viszketést okozhat a bőrön.

 

Kuktában annyi vízzel hogy ellepje, puhára főztem, kézi mixerrel pépesítettem és kétszer átpasszíroztam. Először egy ritkább, majd egy sűrűbb szűrőn. Ez segít megszabadulni a nem kívánt, kellemetlen részektől. Ehhez a művelethez egy leves merítőkanál a legjobb segítség. A birset is kuktában főztem, a fent leírt módon pépesítettem.A megmaradt léből üdítőitalt készítettem.

 

A birsben lévő magas pektintartalom hatására pedig kenhető lekvár lesz belőle. Ezért az alma vagy birs héjat nem szabad kidobni, mert kiváló ilyen célra.
Most közreadom a receptek eredeti verzióját,1989-ből. Én, ahogy írtam eltértem ettől, modernizáltam, de mindenki eldöntheti, neki melyik megoldás felel meg.

 

Csipkebogyó birsalmával

 

1 kg csipkebogyó, 1 kg birsalma, 2 kg cukor, 5 dl víz, 1 citrom.
A csipkebogyót megtisztítjuk, a csipkehúst a vízben puhára főzzük. A visszamaradó vízben ezután a feldarabolt, héjas birset is puhára főzzük, majd együtt átpasszírozzuk a gyümölcsöket. A cukorral és a citromlével sűrűre főzzük, üvegekbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűli.

 

Kökényes birsalmazselé

 

2 kg kökény (ha dér megcsípte) 2 kg héjas birsalma, 3 kg cukor.
Külön - külön nagyon kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd a sűrű szirupban együtt főzzük tovább 30 - 40 percig. Üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe tesszük.

 

Ennél a receptnél is kuktát használtam. A kökényt csak annyi vízzel főztem, amennyi feltétlenül szükséges. Lével együtt passzíroztam át A birset viszont szinte lé nélkül, mert a kuktában nem lehet kevés vízzel főzni, viszont a lekvárhoz nincs sokra szükség.

 

Tekintve, hogy számtalan lehetőség és receptvariáció létezik, én mindenkinek ajánlom, próbálkozzon meg valamelyikkel, mert páratlan élményben lesz része! Remélem felkeltettem az érdeklődésüket, és kedvet csináltam egy (vagy kettő) különleges és nem mindennapi lekvár készítéséhez.

 

Kapcsolódó cikk:

A C-vitamin bomba

Séta az őszi-téli erdőben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!