szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nem titok többé: őszi fűvetés lépésekben

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 19.


Amikor beköszönt az ősz, akkor jellemzően a kerti növények elkezdenek készülődni a pihenésre. Ennek megfelelően a kerti munkák is azt célozzák, hogy a téli időszakot előkészítsük, betakarítsunk. Kivéve, ha éppen a fűről van szó, illetve a fű vetéséről, hiszen ennek a műveletnek ez az egyik preferált időszaka.

Nem titok többé: őszi fűvetés lépésekben

Annak oka, hogy ilyenkor lehet nekiállni a tömött gyep létrehozásának, illetve, hogy ezt hogyan kell megtenni, az kiderül cikkünkből.

Ősszel vagy tavasszal?

A kérdés jó, hiszen sok helyről lehet hallani, hogy ez, vagy az a megoldás sokkal jobb, mint a másik. Tulajdonképpen a fűmag kiszórására az az alkalmas idő, amikor a hőmérséklet nem nagyon megy 14°C alá. Tehát gyakorlatilag tavasztól őszig szinte bármikor elvégezhető a vetés. A két időszak preferáltsága a valószínűsíthetően több csapadék miatt van, ergo kevesebbet kell majd öntözni – ez azonban nem mindig igaz. Lényegében az őszi vetéssel annyiban járunk jobban, hogy a gyepben kevesebb gaz fog megmaradni, mivel azok csírázásához jellemzően több fényre és melegebb időre van szükség.

Vetés

Mindenek előtt a talajt elő kell készíteni a munkára. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat, mint elsőre tűnik. Mindenképpen érdemes alaposan felásni a területet, és kiszedni a köveket, gazokat. Ha időnk engedi, egy vegyszeres irtást is be lehet iktatni, bár ez ebben az idősíkban már nem feltétlenül jó ötlet, hiszen kicsúszhatunk a vetésre ideális időből. A tisztított talajt hengereljük le, és utána nyúljunk csak a fűmaghoz. A választott növény típusától függ, hogy mennyire mélyen kell bedolgozni a földbe.

Az apró szemű fajtákat nem kell komolyabban lenyomkodni, bőven elég, ha a sima felületű hengerrel átmegyünk rajtuk. A nagyobbakkal azonban már egy kicsit több dolgunk lesz. Ezeket ugyanis a kiszórás után 4-5 centi mélyen a talajba kell juttatni. Erre tökéletes a szögekkel gazdagított henger, ám ez nem minden háztartásban van meg.

Ha nem sikerül a szomszédoktól sem szereznünk ilyet, akkor tökéletes megoldás a gereblye is, csupán lassabb, és óvatosabb munkát igényel. Ahhoz, hogy a gyep később egyenletes és tömött lehessen, igazság szerint nagyon pontosan és egyenletesen kellene kiszórni. De ez egyrészt nehezen kivitelezhető, másrészt felesleges, mivel 2-3 nyírás alatt bedúsul a fű annyira, hogy ellepje az esetlegesen gyérebb foltokat. A vetésnél érdemes a kijelölt terület széleire egy kicsivel több magot kiszórni, mert így jobban körülhatárolható a terület.

Csírázás, nyírás

Ahhoz, hogy az első fűkezdemények meglenhessenek 10 napra van szükségük. Ehhez azonban kell a megfelelő hőmérséklet, illetve a csapadék is, ami ha magától nem jön, akkor pótolni kell. A kezdeti, vagyis a csírázási időszakban naponta 3-szor is locsolni kell, amikor a fű kibújt, akkor mérsékelhető a víz mennyisége. Ahhoz, hogy igazán tömött és strapabíró legyen a fű az első nyírás jellemzően 30 napra a vetésre történik, és kell 2-3 nyírás, hogy tökéletes lehessen a művünk. Az a tél beállta miatt elcsúszhat, bár a legtöbb esetben azért az idő engedi a tökéletes kifejlődést.
Hozzászólások (2)

Mártha Izabella
2015. nov. 22. (2 455 napja)
Kedves János!
Ha még lesznek enyhe napok, akkor érdemes lenne magasra nyírni a füvet, hogy tudjon bokrosodni. Javaslom, hogy olyan időpontot válasszon, a nyírás előtt pár napig ne essen az eső, mert laza talajon károsodhatnak a kis csírák. Nyírás után viszont feltétlen tömörítse újra a gyepet.Üdv,
M. Izabella
Pósán János.
2015. nov. 11. (2 466 napja)
Szeretném megkérdezni, hogy az őszi vetésű füvet mikor lehet először megnyírni."Szeptember".végén vetettük. Tisztelettel.Pósán János.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia