szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az újra felfedezett fogpiszkálófű

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 30.


Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó más Ammi fajokkal együtt a mediterrán területeken és az Atlanti-óceán melegebb partvidékein honos. De számos országban, Franciaországban, Olaszországban, Chilében, Portugáliában, Mexikóban, Argentínában termesztik is. De honnan is ered a neve?

Az újra felfedezett fogpiszkálófű

 A fogpiszkálófű - Ammi visnaga - vékony, hosszú főgyökeret fejleszt, melynek folytatása a föld felett levő gyökérnyaki rész. Az alsó levelek rozettásan helyezkednek el. Az 50-100 cm hosszúra megnövő száron a levelek mérete fokozatosan csökken. Szára barázdás, alján kissé borzas, a levelek szórt állásúak.

 

Nagy összetett ernyős virágzata virágzás előtt és után megnyúlik, majd gömbösen összehajlik. Az ernyős virágzat tövében fellevelek találhatók. Termése majdnem hengeres. A mag bordái között olajjáratok futnak. Illóolaj nemcsak a termésben van, az egész növény jellegzetesen fűszeres illatú.

 

A meleg, napos területet kedveli, árnyékban jóval kisebb átmérőjű virágokat fejleszt. Szépen díszlik a déli fekvésű lejtőkön. A magok csírázáshoz 10-14 fokos hőmérséklet szükséges, ez alatt nem csírázik. Vetésére éppen ezért április közepe táján kerüljön csak sor. Nem kifejezetten vízigényes, jól tűri a szárazságot is. A csapadékot, az öntözést különösen a virágnyílás előtt hálálja meg.

 

A talaj iránt nem igényes kedveli a könnyű, laza talajokat, de a kissé köves, sekély termőrétegű helyeken is megmarad. Az erősen kötött, vizes talajokon vontatottan növekszik. Alacsony tápanyagigényű, csak igen gyenge termőképességű talajokon tegyünk alá szerves trágyát, másutt elegendő a műtrágyázás is.

 

Egyéves növény, minden évben magvetéssel kell szaporítani. Vetéskor figyelembe kell venni, hogy ősszel a növény magjait elhullatja, azok a következő tavasszal csírázásnak indulnak. Ezért célszerű a kertnek olyan részét kijelölni, ahol több évig megmaradhat. Ősszel szántással vagy ásással forgassuk a talajba a szerves műtrágyákat.

 

Tavasszal a talajt gereblyézzük simára és sorozóval jelöljük ki a sorok helyét. Tavasszal, amikor a talaj hőmérséklete 10 fok fölé emelkedik, elkezdhetjük a vetést. A sorokat egymástól 40-50 cm-re húzzuk ki, vékonyan szórjuk bele a magokat és takarjuk be földdel. Kelés után a kis növényeket 8-10 cm-re ritkítsuk ki. Tartsuk gyommentesen, de virágzás után se hanyagoljuk el a kapálást, mert egyes gyomok még akkor is elnyomhatják.

 

Virágzása nyár elején kezdődik és folyamatos, szinte egész nyáron tart. Öntözetlen, száraz területeken hamarabb száradnak el a tövek. Az egész virágzás időszakában számos bogár és méhecske keresi fel dús nektártartalma miatt.

 

Elvirágzás után a virágok kúpformára összezsugorodnak, és ilyen állapotban érlelik meg a magokat. Magfogásra viszonylag könnyű, mert az összezáródott ernyővirágzat megszáradva sokáig megtartja a magokat. A növény kellemes fűszeres illata ilyenkor megmarad. Száraz állapotban világos sárgásbarna színű lesz az egész növény. Különösebb növényvédelmi munkát nem igényel. Meleg, páradús nyarakon, a leveleken megjelenhet a lisztharmat, ellene csak akkor szükséges védekezni, ha igen nagyméretű a fertőzés.

 

A fásodó ernyősugarak kifejezetten fűszeres, zamatos ízűek, ezeket Törökország, Irán egyes vidékein fogpiszkálásra használják. Mint ősi gyógynövény, feledésbe merült, századunkban újra felfedezték és termesztik. Termését Egyiptomban már az ókorban is használták görcsoldó gyógyszerek elkészítésére. A növényben található illóolaj és más hatóanyagok igen hatásos értágítónak bizonyulnak a szívgyógyászatban.

 

Kapcsolódó cikk:

A csengővirágú orbáncfű

Hogyan keltsük új életre?

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia