szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az utolsó levél

Sulyok József, 2009. okt. 14.


Régi iratok között keresgéltem és egy nagy beteg anya 1996 elején hozzám írott magánlevele került a kezembe. Sokáig gondolkodtam azon, hogy a városban közkedvelt, gyermekeivel magára maradó anya levelét közreadjam.

Fiatalon, gyógyíthatatlan beteg lett a magánéleti gondjai ellenére mindig vidám, másokon segítő nő. Közéleti teremtés volt. Mindenkihez volt kedves szava, mosolya. Élete utolsó heteiben már csak az emeletes lakás ablakából kikönyökölve szólt, intett az ismerősöknek, így sokszor nekem is.

 

Amikor több mint tizenhárom év után újra elolvastam a már nehezen fogalmazott és írott levelet, Ratkó József veretes gondolatai jutottak az eszembe. „Az anyák hallhatatlanok.” A bizonyíték itt van előttem, a negyedíves papírdarabra rótt keze írásának aurájában, gondolattöredékében, a gyermekeiért aggódó anya nagyságában.


„Tisztelt Polgármester Úr!

Azt hiszem, ez az utolsó levelem és kérésem önhöz. Olyan gyenge vagyok, már az ágyról mozdulni se tudok sajnos. De nem erről akarok írni.

Szeretném megköszönni eddigi emberségét és törődését. Lenne egy utolsó kérésem, nem szeretem a kivételezést, de most mégis azt kérem, méltányossági alapon minősítsék át és adják el nekem ezt a másfélszobás lakást. Itt éltem le az életemet. Úgy lennék nyugodt és mennék el, hogy a gyermekeim feje fölött legalább tető legyen.

 

Nekem nincs rá pénzem, de ők az ifjúsági takarékjukból nagyon szeretnék kifizetni és megvenni. Sajnos az én édesapám Pest ostrománál meghalt, nagyon jó féltestvéreim vannak, de egy fillért se örököltem, kértem a mostohaapámtól. Az én gyerekeim sajnos még egy pulóvert sem kapnak a nagyapjuktól.

 

Ezt nem panaszképpen írtam, hanem azért, hogy érezze, ill. tudja, milyen az anyagi helyzetünk. Bár azt hiszem sejti. Az ifjúságit, azt raktam a gyerekeknek és ők ketten nagyon szeretnek itt lakni. (Zárójelben gyerekei keresztneve van és mivel tolla alig fogott, három szó nem olvasható. - S. J. szerző.)

 

Még a tollam is hátrányos helyzetű, alig fog. A fene egye meg! Ezért nem is írok többet, csak szeretném, ha Angyalkának és munkatársainak átadná szerető üdvözletemet. Őket nagyon szerettem. Remélem, a könyvtárat nem szüntetik meg! Míg ön a polgármester azt hiszem mind nyugodtak lehetnek.

 

Kislányának és mindnyájuknak sok sikert és személyes boldogságot kívánok.
Higgye el, nekem is nagy szégyen a kérés, mint Nagy Lászlónak, de a gyerekekért teszem. Ha tudnak köszönöm a segítségüket, ha nem a türelmét.

Tisztelettel üdvözli: keresztnév, vezetéknév
1996. ápr. 23.

Írok egy hivatalos kérelmet a jegyző úrnak. Én ismerem őt, hátha mellém áll. Feleségét, testvérét tanítottam.”


A tanárnő kérését a Képviselő Testület elé terjesztettem. Több évtizedes közalkalmazotti munkájára, családi, szociális, egészségügyi helyzetére tekintettel a lakást megvásárolhatta.


A testület döntését ellenszavazat nélkül hozta meg, pedig az anya nekem küldött utolsó, megható levelét nem is olvastam fel. A vételi szerződés aláírása után néhány héttel ez a kiváló tanárnő, csodálatos anya csendesen elment.

 

Kapcsolódó cikk:

Cigaretta diktatúra

 

Kapcsolódó rovatok:

Hobbi

Novellás kötet

Könyvek

Gyermeksarok

 

Kapcsolódó könyv:

Elfeledett mesterségek

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia