szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az üveg bűvöletében

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 14.


Amikor a lakberendezés anyagiról van szó, akkor a legtöbbeknek a fa és a kő jut az eszükbe, esetleg még egy kis vas. Az utóbbi évtizedekben azonban igencsak erőre kapott egy másik anyag is, mégpedig az üveg. Ma már olyannyira elengedhetetlen kelléke a lakásnak, hogy nem csak asztallapot, hanem komplett bútorokat is készítenek belőle, igaz, itt lehet egy kis csalás. Mivel az üveg nehéz, és persze nem utolsó sorban törékeny, így helyettesíthetik karcmentes, átlátszó műanyaggal, de a lényegen ez sem változtat, hiszen az üveg bűvölete így is megmarad.

Az üveg bűvöletében

Bútorok

 

Amikor valaki az átlátszóság mellett dönt, akkor egyrészt hatalmas terhet vállal magára, másrészt hihetetlen variációkat és egyedi megoldásokat eszelhet ki. Hogy mitől olyan nagy gond az áttetsző bútor? Azért, mert minden kosz és esetleges hiba azonnal meglátszik rajta. Tudni kell, hogy az, hogy egy anyag karcmentes, nem jelenti azt, hogy nem lehet benne kárt tenni. Vagyis az ilyen bútorok tulajdonosainak nem árt odafigyelni arra, hogy leszakadt patentú farmerban ne üljenek le, mert z bizony már nyomot hagyhat. A fémekkel való csiszatolás, vagy éppen a szerszámok bútorokon való tárolása sem jó ötlet. Viszont cserébe hiába teszünk be nagy darabokat, nem nyomja össze a teret, hiszen optikailag szabad utat enged a látványnak. Ráadásul, ha olyan bútorról van szó, akkor akár akváriumként is szolgálhat, amivel nem csak nagyon élővé tehetjük a teret, de garantáltan egyedi megoldással is élhetünk.

 

Falak

 

Oldalunkon jelent már meg cikk azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyei is vannak annak, amikor egy-egy fa üvegből készül el. Ez kétféleképpen is lehetséges: vagy törhetetlen, padlótól plafonig érő „ablakról” van szó, ami inkább a felhőkarcolók irodáira jellemző, vagy üvegtégla használatáról. Mindkét esetben a lényeg, hogy optikailag tágítsuk a teret, és hogy egy kis extra adag fényt engedjünk a szobába.

 

Lépcsők, fürdőszobák

 

Amikor a tér kicsi, de kikerülhetetlenül be kell tenni egy-két tárgyat, akkor érdemes üvegben gondolkodni. Tény és való, hogy több takarítást igényel, azonban nagyon elegáns, és persze látványos is. A fürdőszobai felhasználása kétélű fegyver, mivel a víz és az üveg kombinációja Pazar látvány, ugyanakkor a vízkőről már nem nagyon lehet ezt elmondani. Az áttetsző szaniterek, kádak és zuhanytemplomok mégis nagy népszerűségnek örvendenek, köszönhetően többek között azoknak a vegyszereknek, melyek megakadályozzák a szennyeződések megtapadását.
A lépcsők esetében kelleni fog egy kis bátorság is. Hiszen, ha teljes egészében üveg az alapanyag, akkor bizony a meglepő, és szokatlan látvány mellett azt is tudnunk kell, hogy amikor lepillantunk, a biztonságérzetünk egy kissé meginog. Pedig nem kell, hiszen ezek az anyagok már kifejezetten biztonságosak, és nem tesz bennük kárt az sem, ha tűsarkúban lépkedünk rajtuk. Arra azért vigyázzunk, hogy nagyon nehéz dolgokat ne ejtsünk rájuk, mivel az kárt tehet benne, bár igaz, a fa vagy fém lépcsővel is ezt tenné.

 

Kiegészítők

 

Az üveg a kiegészítők között jelenik meg a legtöbb alkalommal. Szerencsére mára kiléptünk a vázák szorításából, és lámpákat, tartókat, sőt, akár virágokat is beszerezhetünk ebből az anyagból. Sőt, nem kell leragadni a klasszikus üvegnél sem, hiszen rengeteg színkombinációban kapható, ami remekül mutat szinte minden szobában.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia