szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Azok az édes szőlőfürtök

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 26.


Legyen piros, fehér vagy kék, az új csemegeszőlők minden kívánságnak eleget tesznek. Igen nagy a kínálat a könnyen gondozható fajtákból. 

Azok az édes szőlőfürtök

Egyre több nagygyümölcsű csemegeszőlő jelent meg, melyek a mi éghajlatunkon is jól fejlődnek és sok éven keresztül teremnek.

Amikor szőlőtövet vásárolunk, az érési időpont, a szín és a zamat mellett a legfontosabb tényező az adott fajta ellenálló-képessége az olyan gyakori gombás betegségekkel szemben, mint a valódi és a hamis lisztharmat.

Arra is figyeljünk, hogy a nemes fajta szőlőtetűre rezisztens alanyra legyen leoltva. A szemzési helyet vastag viaszréteggel vonják be, így a laikusok által is könnyen felismerhető. A nem nemesített, dugványról nevelt bor és csemegeszőlők rendkívül érzékenyek a szőlőtetűre. Egyes országokban, pl. Németországban tilos ilyen szőlőt ültetni.

A csemegeszőlőkre szakosodott szőlőiskolák kizárólag nemesített fajtákat árusítanak, segítenek az adott helyre alkalmas fajta kiválasztásában, és tanácsot adnak a nevelést illetően.

Lugas-nevelés: a szőlőtöveket egymástól 1,5-2 méter távolságra ültessük, és a tőkétől függően 1-2 termővesszőt kötözzünk a dróthuzalos tám-rendszerhez.

A szakember tippje: ültessünk több fajtát, és legyen közöttük nagyon korai, közepesen korai, illetve későn érő fajta is.

Népszerű a vízszintes vagy a függőleges kordon is, amire a tőke egyik vagy mindkét oldalán felvezetünk vastag vázágakat. Ezzel a módszerrel egymás fölött akár három kordonkart is létrehozhatunk, sőt minden szinten más-más fajtát nevelhetünk.

A legfontosabb munkálat a visszametszés, amit minden évben február vége és március eleje között legjobb elvégezni, amikor már nem kell kemény fagyra számítani.

Alapszabály: a lugas-nevelésnél válasszunk ki 1-2 erős vesszőt, amit visszavágunk 6-10 rügyig, az összes többit pedig távolítsuk el. Kordonos szőlőnevelésnél a vastag vázágakon minden termővesszőt vágjunk vissza kb. 2 cm-es csonkokra.

A virágzástól a szőlőszemek beéréséig időjárástól és fajtától függően 60-120 nap telik el, és mivel egyazon tőkén belül is különböző ütemben fejlődnek a fürtök, a szüret 1-2 hétig tart. A szőlő jellegzetes aromája csak 10 nappal azután alakul ki, miután a szőlőszemek héja áttetszővé, a gyümölcshús pedig édessé válik. A hűtőszekrényben még egy hétig friss és ropogós marad.

A szakember szerint egy délre, délkeletre vagy délnyugatra néző házfal előtt a korán érő, fagytűrő és gombákra rezisztens fajták jól fejlődnek kevésbé kedvező éghajlaton is, melyekből nagy a választék.

A magtalan fajtákat általában a gyerekek szeretik jobban, de ezeknél a szemek általában kisebbek, a termés kevésbé megbízható.

Az ideális ültetési időszak a tavasz vagy az ősz. Az edényes szőlőtövet bármikor el lehet ültetni, a fagyokat kivéve. Nyáron fontos, hogy bőséges legyen a vízellátás.

A nyári lombmetszésnél távolítsunk el minden zavaró hajtást, a fürt nélküli indás csúcsát vágjuk le. A termőhajtásokat szintén vágjuk vissza, de a gyümölcskezdemény után legalább 8-10 levelet hagyjunk meg, hogy a szőlőfürt víz és tápanyagellátása megfelelő legyen.

A kertbe javasolt régi és új bevált csemegeszőlők:

A ’Solotoi Don’ rendkívül robusztusnak számít, és a fürtök tömege elérheti az 1 kg-ot is. A világos és édes szemekben a méretükhöz képest kicsi magok találhatók, amelyek nem zavaróak fogyasztás közben.

A ’Rosowie Tschudo’ kevésbé elterjedt különleges fajta, nagy, rosé színű fürtökkel és közepes nagyságú, ropogós szőlőszemekkel. Nagyon jó a fagytűrő képessége, és ellenálló a gombás betegségekkel szemben, szeptember közepétől érik.

Az ’Isabella rot’ fajtát Olaszországban nagyra értékelik a világospiros, teljesen érett állapotban sötétpirosra színeződő szemek földieper aromája miatt. Ideális fajtának tartják hobbi-bortermelők számára.

A ’Muscat Bleu’ szeptember elejétől érik. A népszerű svájci fajta héjának és gyümölcshúsának egyaránt mélykék színe van. Kitűnő muskotályos aromája van. Az egyik legjobb csemegeszőlő ivólé készítéséhez.

A ’Pleven ustojcivij’ augusztus közepén éri el a szedési érettséget, és nem érzékeny a szemrothadásra. A fürtök sokáig a tőkén hagyhatók, apránként lehet szedni.

Kapcsolódó cikk: Mit kezdjünk az őszi falevéllel?

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!