szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Azt hiszed ismered?! – Napraforgómag másképp

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 08.


A napraforgó a világ étolajgyártásának fő olajnövénye, a fészekvirágzatúak családjába tartozik. Őshazája az amerikai kontinens, Észak-Amerikától az Andok északi részéig őshonos.

Azt hiszed ismered?! – Napraforgómag másképp

Az észak-amerikai indiánok több ezer éve gyűjtik a magjait, termesztik, pörkölve vagy nyersen fogyasztják. Észak-Amerikában ma is találhatók a kultúrnapraforgó kisebb fészkű, vad alakja, melyek az ősi napraforgók és a termesztett növények hibridjei. Dísznövényként Mexikóból került Európába a 16. században. Olaszországban, a 19. században vált gazdasági szempontból jelentős olajnövénnyé.

Hazánkban az 1940-es évekig főleg a Nyírségben szegélynövényként ültették a kukoricaföldek szélére. A II. világháború után kezdték olajnövényként termeszteni. A mai fajta-gazdag napraforgó főleg orosz nemesítés eredménye, a fészek átmérője 15-60 cm-ig változó, a szemek színe, alakja, mérete, olajtartalma sokféle.

A magban fehérjék, esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok, nikotinsav, nyomelemek, vitaminok (B1,- B2,- E) található. A napraforgómag E-vitaminban gazdag, erős antioxidáns, sejtvédő hatású. Jótékonyan hat a légző, kiválasztó-szervekre, prosztatapanaszokra, vizelési zavarokra, erősíti az idegrendszert. Csökkenti a magas koleszterinszintet, javítja az elmeszesedett érfalak állapotát, segít a magas vérnyomás kezelésében.

Tipp! Légcsőhurut, meghűlések esetén napraforgómagból készült teát fogyasszunk.
1 liter vízhez adjunk 1 csésze tört, nyers, hántolt napraforgómagot. Kb. fél órán át főzzük, majd szűrjük le. Osszuk négy részre és naponta négyszer melegen igyuk meg.

Ha a napraforgók vitamintartalmát növelni akarjuk, akkor nyers, hántolt szemeket csíráztassunk. Tegyük a magokat lapos tálba és annyi vízzel öntsük fel, emennyi éppen ellepi. Naponta hideg vízzel öblítsük át, és pótoljuk a tálban a vizet. Meleg helyen 2-3 nap alatt kicsírázik. A napraforgócsírákat szórhatjuk zöldségsalátára, kavarhatjuk müzlibe, joghurtba, szendvicskrémbe.

A napraforgócsíra gazdag D,- és E-vitaminban, magas a kálium, kalcium és a vastartalma. A magokat ehetjük pörkölve vagy nyersen, szórhatjuk kenyerek, sütemények tésztájába.
Ételek készítéshez gyakran használunk hidegen sajtolt napraforgóolajat. Ez sokkal értékesebb a szervezetünk számára, mint a finomított olaj, mert a mag ásványi és vitamin-tartalma a kíméletes sajtolás során nem károsodik.

Kapcsolódó cikk:

Lehet finomabb is! Saláta és zöldség

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!