szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bababarát lakás

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 06.


Egy baba érkezése bizony erősen felforgatja az életünket, valamint a lakásunkat. Mivel a csöppség számára minden újdonságot jelent, ezért egy átlag otthon neki egy kész kis kincsesbánya. Éppen ezért egy idő után kutatni, pakolni, kóstolni, fogdosni fog mindent, amit csak el tud érni. És ha azt hinnénk, hogy valamit biztosan nem tud megcsinálni, vagy megfogni, akkor is gondoljuk át még egyszer, ne becsüljük le a kicsit, mert meg fogunk lepődni azon, hogy annak ellenére, hogy még alig totyog, máris milyen találékony.

Bababarát lakás

Konnektor, vezetékek

 

Bizony, komoly veszélyforrást jelenthetnek a gyerkőcök számára a konnektorok és a vezetékek. Ennek oka, hogy ami lukas, abba a kicsi biztosan bele fog nyúlni, attól függetlenül, hogy ez az egyik játéka, vagy például a falon lévő áramforrás. Tegyünk a konnektorokba védődugót, így a lurkó hiába nyúlkál, nem fog tudni magában kárt tenni. A vezetékeknél ellenőrizzük, hogy ne legyen olyan, melyről lekopott a borítás, mert akkor is fennáll az áramütés veszélye. Ha minden rendben van, akkor kössük össze a zsinórokat, és lehetőleg rejtsük el úgy, hogy a gyerek ne találja meg, vagy ha mégis, akkor ne tudja magára rántani a kábelek végén lévő gépeket.

 

Sarkok, élek, polcok

 

Amikor a csöppségek felfedezőútra indulnak a lakásban, akkor egyszerre több dologra is oda kell figyelnünk. Egyrészt azokat a felületeket, amelyek veszélyes sérüléseket okozhatnak- asztalsarkok, éles bútorszélek-, érdemes műanyag védővel ellátni. Amikor ezeket beszerezzük, tartsuk szem előtt, hogy a pontos illeszkedés nagyon fontos, hiszen ha könnyedén megszabadul tőlük a gyerek, akkor a sarkokon kívül azon is izgulhatunk, hogy mikor nyeli le a védelmi eszközt. A másik, amire figyelmet kell fordítani, azok az olyan bútorok, melyeket magára ránthat a kicsi. Ez magában foglalja az alacsonyan elhelyezett polcokat és szekrényeket, és minden olyan darabot, mely leszakadhat, vagy kidőlhet. Ezeket rögzítsük a falhoz, vagy erősítsük meg, mivel abban biztosak lehetünk, hogy a csemeténk csalhatatlanul megtalálja a legingatagabb bútorokat, és azok segítségével próbál majd felállni.

 

Díszek, virágok

 

Egy átlag lakásban a díszek és növények 90%-a veszélyforrást jelenthet egy olyan kisember számára, akinek a világ megfogdosandó és megkóstolandó csodák kifogyhatatlan tárháza. Éppen ezért a kicsi, -és persze a számunkra sokat jelentő tárgyak érdekében is-, érdemes azokat egy magasabb területre „száműzni”: ez azt jelenti, hogy minimum 1 méterrel kell a föld felett lenniük. A virágok esetében is közös érdek, hogy feljebb költözzenek. Sok szobanövényünk erősen mérgező, ami alap esetben nem jelent gondot, hiszen nem azért tartjuk őket, hogy legeljünk róluk. A csöppségek számára azonban csábító falatként jelennek meg a zöld szépségek, így ha teheti, megkóstolja azokat. A hegyes levelű vagy szúrós növények is komoly sérüléseket tudnak okozni, például a szemben, vagy a bőrön ejtett szúrás következtében jelentkező allergia által.

 

Nyílászárók

 

Fontos, hogy az ablakok közelében ne hagyjunk olyan tárgyakat, bútorokat, amik egyenes utat nyitnak ahhoz, hogy csemeténk elérje az üveget, és megpróbálja kinyitni azt. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor lássuk el gyerekzárral a „szoba szemét”. Sok esetben azonban ez sem elég, mivel a szellőztetés közben mindenképpen nyitva kell tartani az ablakot, és egy örökmozgó gyerek megtalálja a módját, hogy a számára áhított, izgalmas terep közelébe jusson. Ha a legbiztosabb módszert keressük, akkor szereltessünk rácsot az ablak elé, így biztosan megelőzhetjük a baleseteket. Az ajtókat is érdemes becsapás-gátlóval felszerelni, mivel a kicsik különös élvezetet lelnek abban, ha lendületből bevághatják a nyílászárókat, és mivel még nincsenek tisztában saját erejükkel, így könnyen bekövetkezhetnek balesetek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia