szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bakik, amiket a kert kialakításakor mindig elkövetünk!

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 23.


Előzménye: Tervezz takaros és szép kertet!
Növényanyagunk meghatározásakor az elsődleges szempont a kert méretének és elhelyezésének figyelembevétele. Magyarországon az átlag kert nem túl nagy, ezért célszerű elkerülni a nagyon magas vagy terebélyes fák választását. Ha a környezetük ápolt, szomszédjaink kertje rendezett, próbáljuk úgy ültetni a növényeket, hogy a tájba való átmenet megvalósuljon, így a valós méreteinél tágasabbnak szellősebbnek fog tűnni a kertünk.
 

Bakik, amiket a kert kialakításakor mindig elkövetünk!

Ezt leghatásosabban a növényágyások kialakításával érhetjük el. A látvány szempontjából leginkább egy erős homorú vonal menti rendezést ajánlunk, ami azt jelenti, hogy a gyep szélétől a telek szélei felé haladva telepítsünk fokozatosan magasabb növényeket. Ez a típusú elrendezés növeli a kertbe lépők térérzetét.

 

Előkert


Ez a ház természetes fogadótere, ide érkezünk haza nap mint nap, és vendégeink is itt szerzik első benyomásukat lakókörnyezetünkről. Az előkert kialakítása sokszor nem kap megfelelő hangsúlyt. Ha elhanyagolt vagy túl hivalkodó, esetleg nem illeszkedik megfelelően az épület arányaihoz, akkor nemhogy a kívánt hatást nem érjük el, kedvezőtlen képet is formálhatnak ízlésünkről.


Olyan növényekben érdemes gondolkodni, amelyek kifejezik a teljes kert hangulatát, és képesek összhangot teremteni házunk és környezet között. A ház stílusától függően ez lehet egy-két magasabb cserje, esetleg egy dekoratív lombos fa, valamint virágos évelő és egynyári növények rendezett csoportja. Sok modern épülethez jól illeszkednek a nyírott cserjék, esetleg tömör zárt sövények örökzöld fajokból ültetve.


Tipp: ha az előkertet gyakorlatilag csak autóbeállónak használjuk, akkor egy öblös kaspóban akár egy lépcsőn, vagy a lábtörlő mellett is elhelyezhetünk néhány növényt, már ez is sokat emelhet lakóterünk összképén.

 

Világszép Magazin


Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned! Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára

Legfrissebb poszt: Az Atlanti-óceán csapdája

 

A gyepes felületek környezete

 

Figyeljen arra, hogy csírázás és fejlődés-gátló növények, melyeknek a gyökerei vagy lehullott lombjai a bennük található kémiai anyagok révén nagy eséllyel tönkreteszik a körülöttük lévő növényzetet, telepítését kerüljük, ha hosszú távon szép gyepfelületet szeretne. Munkáink során nagyon sok ilyen tervezési hibával találkozhatunk, melyek nem, vagy csak részlegesen korrigálhatóak. Erre legjobb hazai példa a diófa és a vadgesztenye. Ha egyéb értékeik miatt mégis ragaszkodunk ezekhez a növényekhez, az őszi lomhulláskor a lehető leghamarabb gereblyézzük össze és semmisítsük meg a leveleket, mivel a bennük lévő anyagok mérgezőek a növények számára. Ezzel együtt természetes, hogy levelük komposztba sem való.


Ha gyümölcsfákat ültetünk a gyepbe, számolni kell a lehulló termések okozta kellemetlenségekkel, amit ezek összeszedése jelent, főként a kisebb termésű fajoknál, pl. meggy, cseresznye. Ugyanakkor kiváló választás lehet egy törzses fává nemesített füge, amely egész késő őszig nem szemetel, hazánkban gyakran előbb hullajtja le leveleit, mint ahogy termése beérne.

 

Gyermekjátszó sarok és környezete


Ha a családban van kisgyermek, akkor a tervező felelőssége a növényanyag kiválasztásakor a mérgező növényeket elkerülni, bár így sokszor mutatós, dekoratív fajtákat száműzünk a kertekből. A játszószerek közelébe, esetleg a játékra kijelölt gyep köré nem ajánlatos olyan egyedeket telepíteni, amelyek szúrós hajtással vagy levéllel rendelkeznek. Tapasztalatok szerint a gyermek az első adandó alkalommal megtanulja, mit szabad simogatni és mit nem, későbbiekben elkerüli ezeket a növényeket. Amennyiben a játszótér olyan helyre kerül, ahol nincs árnyék, gyorsan növő, tömött lombú fát érdemes ültetni, amely lombkoronájával óvja a homokozóban nyáron játszó gyerekeket.


A nagyobb kertészetekben lehet előnevelt, ún. koros fákat is vásárolni. A sokszor borsos árért cserébe akár 10-20 év előnyt is kapunk, mely például a fent említett esetben felbecsülhetetlen. A koros fa telepítését minden esetben bízza szakemberre.

 

Kedves ötlet, hogy gyermekünk születésekor fát ültessünk a gyerekjátszó (tervezett) helye mellé. Ez nemcsak praktikus, hanem mindig kellemes emlék, melynek segítségével összehasonlíthatjuk gyermekünk és a kis fa cseperedésének ütemét. Meglátja, a gyermeke is különösen kedvelni fogja a serdülő fácskát, gondozgatásával megteszi az első lépést a környezet szeretete felé.
 

Kapcsolódó cikk:

Rózsák háborúja: 1:1
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!