szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Balkondivat, a tűzpirostól a vérvörösig

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 18.


A piros az a szín, amelyről a legtöbb embernek egyértelműen az érzelmi vonatkozású, szenvedélyes kapcsolat jut az eszébe. A tűzpiros, a piros, mint a szerelem, mint a vér, vagy mint az indulat szimbóluma jut eszünkbe. Sőt, sok nyelvben a piros virágokat a vér, a szerelem köréből vett nevekkel illetik.
 

Balkondivat, a tűzpirostól a vérvörösig

 A piros szín a valóssággal izzik, ha elég benne a sárga összetevő. Az árnyalatok a cinóberpirosig terjednek, mielőtt a sárgatartalom növekedésével a narancsba jutnánk. Egyes jellegzetes piros növények a színárnyalat meghatározói is lehetnek, így jött létre a cseresznyepiros, a pipacspiros, a vérvirág színnév is.

 

A piros társítása más színekkel

 

A nagyon erőteljes színek látványától bizonyos mértékig nemcsak az eszünk, de a szemünk is visszahőköl. Minden piros árnyalatnak van egy érdekes optikai hatása: olyan, mintha felénk közeledne. Az a térbeli kiterjedés magára vonja a figyelmünket, és egy határon túl, ha nagyon erős a hatás, szinte irritál. Erre a térbeli hatásra jó példa, hogy egyetlen pipacsot egy nagy, zöld mezőben már nagyon messziről is észreveszünk, de ha az egész mezőt csupa piros pipacs borítja, azt már csak nagyobb távolságból tudjuk észrevenni. 
 

A hatás tehát nagyon erősen függ a szín intenzitásától, a felület nagyságától és a mellette látható más színek meghatározta kontraszttól. A balkon vagy az erkély kis tér, ahol számolnunk kell ezzel az optikai hatással, ezért a pirosat csak mértékkel alkalmazzuk. Mindegy, hogy meleg (sárgás) vagy hideg (kékes) árnyalatú a piros – kétes esetekben inkább kevesebbet használjunk, mint többet, és inkább szétszórva, mint nagy egységes felületen. Kiegészítő színként a sok zöld mindig jót tesz, de ez a levelek miatt általában adott. Érdekes hatásúak a sötétvörös levelek is a piros virágok hátterében.Az ezüstszürke, a fehér és a pasztellszínek tompítják a piros rikító voltát, és kicsit lazítják a képet.

 

Világító piros virágok

 

Nagy virágúak: muskátlik, vérvirág cserépben, dáliafajták, nagy virágú rózsák, rézvirág vagy cinnia, nemes fájvirág, paréjfajok, gumós begóniák, kanna, mint cserepes növények, floksz kis ládában, zsálya, díszdohány, télálló fukszia, korallfukszia. Kis virágúak: csüngő muskátlik, tűzbab, mint kúszónövény, kis virágú begóniák, zsálya, vasfű, vízifukszia, porcsinrózsa és a törékeny vörösbegyvirág.

 

Piros termések

A nyárutón és ősszel sok növény, elsősorban cserjék termése díszlik erős piros színben. A vadrózsák termése, a csiperkebogyó, a szamóca, ribizli, vadnaspolya, a paprika és a paradicsom, az alma mind étvágygerjesztő, figyelemfelkeltő piros színben pompázik, s ezek az égő, őszi színek balkonunknak vagy erkélyünknek is méltó díszévé válhatnak.

 

Díszítő termések

Ribizli, szamóca, paprika, alma, koktélparadicsom, csipkebogyó, dérbabér, vadnaspolya.

 

Vörös-fehér színkombináció

 

A vörös-fehér számos kombinációját találjuk környezetünkben, ha a kiegészítő épületelemeket és tárgyakat nézzük. Csak néhány példa: fehér balkonláda és vörös téglafal, ehhez kontrasztként egy fekete korlát és sok-sok zöld. Ilyen összeállításban a növényeink valóban pompásan fognak mutatni.

 

Kapcsolódó cikk:

Rózsaromantika rózsaszínben

A muskátli mindig divat marad

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia