szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Balkonnövény és virág

Bromélia a lakás ékessége

Bromélia a lakás ékessége
Már a XVI. században is ismerték az ananászt, így került a trópusi Amerikából a Bromélia-féleségek sokasága Európába. Eleinte főleg a királyi kertészetek ékessége volt, de mára már az összes kertészet polcain, asztalain láthatjuk ezeket a fantasztikus virágzókat. Mivel a termesztése kifejezetten drága, így nehezen terjedt el az ipari termesztése, de gyümölcse értékes ízvilágának köszönhetően fontos déligyümölcs lett hazánkban is. A többi bromélia faj főleg a dísznövények körében terjedt el. A közel 500 fajt magába foglaló népes család sok faja epifita életmódú, korhadéklakó.

Most ültessük a virághagymákat!

Most ültessük a virághagymákat!
Az elmúlt nyár bizony sokat követelt a növényektől, még gondos ápolás mellett is csak nehezen tudtak helytállni. A korán jött és hosszan tartó forróság alig engedte begyökeresedni a frissen kiültetett növényeket, így ha kimaradt egy öntözés, azt azonnal jelezték. Igazi szépségük kibontakozása, majd megtartása idén sokkal több támogatást, figyelmet igényelt. Az elmúlt évben az őszi hónapok is inkább nyáriasak voltak, alig hittünk a közelgő évszakváltásnak. Ha a naptárra és a növényekre nézünk, mégis jól tesszük, ha elkezdünk felkészülni az őszre.

Crocosmia – avagy a csodálatos sáfrányfű

Crocosmia – avagy a csodálatos sáfrányfű
Az évelő dísznövények egyik közkedvelt faja a Crocosmia, magyarul a kerti sáfrányfű, montbrécia.A Crocosmia crocosmiiflora hazája Dél-Afrika. Közel 80 cm magas, felálló virágzati szárat fejlesztő, erősen terjedő tövű, hagymagumós évelő dísznövény. Első ránézésre a sásliliomra hasonlító évelő levelei szintén kard alakúak, zöldek, ép szélűek.

A szivárvány színeiben

A szivárvány színeiben
Egy színeiben jól megkomponált kert harmóniát és nyugalmat sugároz, ezért érdemes a virágok és a színes bokrok ültetésekor végiggondolni, melyik növény mikor és meddig virít, a különböző színek hogyan mutatnak egymás mellett. Praktikus megoldás lehet egy nagyobb lapra néhány színes ceruzával lerajzolni a kertet a különböző évszakokban. Így észrevehetjük, melyik színek ütik egymást, és hogy melyik területnek van szüksége egy kis színesítésre.

A titánok virága

A titánok virága
Dr. Odoardo Beccari olasz kutató és botanikus 1878-ban a szumátrai őserdőket járva egy óriási virágot fedezett fel, amely magasabb volt az embernél, és kellemetlen szagot árasztott.   Ez volt a titánbuzogány vagy amorfofallusz.

A rejtélyes életű évelők

A rejtélyes életű évelők
Minden élőlény évelő, de egyes növényeket a virágkertészek a nyomaték kedvéért évelőknek is hívnak. Az ember jártában-keltében meglát egy gyönyörű virágcsoportot. A büszke tulajdonos elismerésünket maggal hálája meg. Elvetjük, dédelgetjük a gyámoltalan magoncokat, és innen kezdve a történet kiszámíthatatlan módon szerteágazik.

Sásliliom - egy karakteres évelő

Sásliliom - egy  karakteres évelő
Előzménye: Kedvelt és hálás évelő növény a sásliliom Az egyik legstrapabíróbb virágzó évelőnk a sásliliom (Hemerocallis). Ennek köszönhetően még utcafrontokra is kiültetik, mert kibírja az állandó megpróbáltatást: a kutyák, járókelők károkozásait.

Sárga és lila virágharmónia

Sárga és lila virágharmónia
Visszafogott színek A sárga és az ibolya a színkörben egymással ellentétes színek. Szemünk az egyiket a legvilágosabbnak, a másikat a legsötétebbnek látja. Ez a kontraszt akkor is megmarad, ha mindkettőnek halvány, tompított változatát használjuk. A két szín még ilyen gyengített formában is kiemeli egymás hatását.

Merész színösszeállítás: rózsaszín és rámenős

Merész színösszeállítás: rózsaszín és rámenős
Erőteljes, rikító színek, kedves és izgató összeállítás, talán kicsit harsogó is. Ami a forró nyári napokon természetes és szép látványt nyújt a mezőkön, miért ne tudna jó hangulatot teremteni az erkélyen is? Sárga, ibolya, kék, piros, az egész színskála rendelkezésünkre áll, csak merjük őket használni.

Csavargók a gyom ellen

Csavargók a gyom ellen
A nemkívánatos vadnövények főként a kert szabad felületére telepednek be. A bajor kertészeti akadémia egy kényelmes módszert javasol a növények kordában tartására: egyszerűen ültessünk olyan virágos évelőket, amelyek maguk is bőségesen szétszórják a magvaikat, és ez által kitölthetik az ágyás szabadon maradt helyeit.

Ültetési naptár: július

Ültetési naptár: július
A cserjék közül most a kúszórózsáé a főszerep. Hihetetlen mennyiségben ontja fehér, piros, rózsaszínű és mindenféle színű virágait, a pergola már nem is látszik alatta. Szedjük le az elérhető hervadt és elnyílt virágokat, ezzel meghosszabbítjuk a virágzását.

Balkondivat, a tűzpirostól a vérvörösig

Balkondivat, a tűzpirostól a vérvörösig
A piros az a szín, amelyről a legtöbb embernek egyértelműen az érzelmi vonatkozású, szenvedélyes kapcsolat jut az eszébe. A tűzpiros, a piros, mint a szerelem, mint a vér, vagy mint az indulat szimbóluma jut eszünkbe. Sőt, sok nyelvben a piros virágokat a vér, a szerelem köréből vett nevekkel illetik.  

Rózsa 1X1

Rózsa 1X1
A rózsa egy olyan növény, amelyet senkinek nem kell külön bemutatni. Mivel egyes fajai az igen szélsőséges körülményekhez is képesek alkalmazkodni, így a világ csaknem minden területén találkozhatunk a képviselőivel. Sőt, egyes kultúrákban komoly hagyománya van a rózsaültetésnek. Lássunk néhány tudnivalót erről a szimbolikus jelentésekkel is bőven rendelkező, gyönyörű virágról.  

A mesés pünkösdi rózsa

A mesés pünkösdi rózsa
Ha ügyesen válogatjuk össze a pünkösdi vagy bazsarózsák fajtáit, hosszú ideig élvezhetjük fűszeres illatukat és gyönyörködhetünk látványukban. Mi a titka annak, hogy folyton virágot hozzon, ne csak leveleket?  

Leander felfedezetlen titkai

Leander felfedezetlen titkai
A leander változatos színű, csoportos virágaival az egyik legszebben díszítő fás szárú cserje. Mediterrán vidékeken honos, de nálunk is lehet kertünk, teraszok büszkesége. Nincs még egy olyan bőségesen virágzó dézsás növény, mint a leander, mely májustól októberig folyamatosan nyílik.

Rózsaromantika rózsaszínben

Rózsaromantika rózsaszínben
A rózsa, ez a pompás, nemes virág, nagy közkedveltségnek örvend. Hangulatában vitathatatlanul romantikus hatást kelt, és jelentése képzeletünkben is a romantikával fonódik össze.

Virágkötészeti 1×1

Virágkötészeti 1×1
Ahány virágbolt, annyi szokás, de a cél ugyanaz: eleget tenni a vevők igényeinek és a legszebb, legjobb, legszínesebb, legharmonikusabb csokrot összeállítani. Azt gondolnánk olyan könnyű, de vegyük sorba, mire is kell odafigyelni egy „egyszerű”, harmonikusan megkötött csokor esetében.

Ültetési naptár: Május

Ültetési naptár: Május
Kert A májusi kert meghatározó illata a gyöngyvirágé ás az orgonáé. Az orgonabokor az egyik leghálásabb díszcserjénk, mert nem kér tőlünk mást, mint hogy olykor megmetsszük. Ezt a vázába szánt virágok levágásával nagyjából el is végeztük. A töve körül sok kis sarj hajt ki, ezeket vágjuk le, hogy ne zavarja sem az anyatövet, sem a látványt.

Írisz vagy nőszirom?

Írisz vagy nőszirom?
Nevét a latin szivárvány szóból származtatják (Iris), de köthetjük a görög szivárvány isten nevéhez is. A nőszirom magyar elnevezést Diószegi Sámuel adta ennek a kedves évelőnek. Az íriszeket két fő csoportra oszthatjuk: gyöktörzses (rhizómás) és hagymás íriszek.  

Ékesség Húsvét után – pünkösdi rózsa

Ékesség Húsvét után – pünkösdi rózsa
A pünkösdi rózsa (Paeonia sp.) a tavasz utó – nyár elő egyik legszebb virágzó évelője. A májusi kertek királynőinek tartják, csodálatos színvilágával és parfümös-rózsás fejillatával, édeskés aljegyekkel kiérdemelte ezt a nemes címet.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia