szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az idei balkonvilág – Ültetési 1x1

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 28.


A természetkedvelőket nem elégíti ki a lakásban elhelyezett néhány cserép növény, ablakaikat, erkélyeiket is igyekeznek széppé tenni. A virágos ablakok a magunk örömén kívül az utca díszítését is szolgálják.

Az idei balkonvilág – Ültetési 1x1

A növények összeválogatásánál mindig gondoljunk azok igényeire. Északi oldalra, szűk utcák házaira, ahová a nap nem süt, csak árnyékot kedvelő növényeket ültethetünk. A déli napos oldalon a szárazságot jól tűrő növények adnak csak egész nyáron díszt. A keleti és nyugati fekvésű erkélyeken érhető el a legnagyobb változatosság.

Lehetőleg ládákba ültessünk, mert az ablakba, erkélyre kitett cserepes növények rendkívül sokat szenvednek a szárazságtól. Az ablakládák 100-120 centiméternél hosszabbak ne legyenek, mert nehézkes a kezelésük. Szélesebb ablakba, erkélyre több láda is kerülhet. Déli napsütésnek kitett helyen legalább a láda külső fala legyen kettős. A két deszka között 1-2 cm-es hézagot mohával, szalmával, gyűrött papírral tömjük ki, ez megvédi a földet, a növényt az erős nap, szárító erejétől.

Az elhelyezésnél a fő feltétel, hogy az ablak nyitható legyen és a növényeket tartó edényeket rögzítsük. Vethetünk közvetlenül a ládába, de ültethetünk vásárolt vagy előnevelt palántákat is.

A palánták ültetésekor elegendő helyet biztosítsunk növekedésükhöz. A nyári gondozásnál lényeges a rendszeres öntözésen kívül a növények tisztogatása, az elszáradt, elvirágzott részek eltávolítása. Szép lesz az ablakdíszünk, ha a felfelé törő növények közé lecsüngőket ültetünk, erkélyeknél ezt még felkúszókkal bővíthetjük. A növények alakján kívül a színösszeállításra is vigyázzunk. A legszebb növények sem hatnak jól, ha a virágszínek nem egybehangoltak, hanem ütik egymást. Piroshoz, a fehér, sárga, kék, lila a szép. A rózsaszínhez nem illik a piros, sem a kékhez a lila, nem mutat együtt a kétféle sárga vagy a két elütő rózsaszín sem.

Két időben: tavasszal és nyáron ültethetjük ki a ládákba a virágokat. Sajnos, tavaszi ültetés nagyon kevés ablakban tartható. Ennek az oka a tavasszal nyíló növények rövid virágzási ideje.

Tavasszal a kétnyáriak adják a virágdíszt ablakainkban. Ilyenkor nem szükséges fényigény szerint megválasztanunk a növényanyagot.

A kora tavasszal nyíló árvácskák, nefelejcsek, százszorszépek vegyesen is ültethetők egy-egy ládába. Szép a kék nefelejcs fehér vagy sárga árvácskával, rózsaszínű százszorszéppel. A fehér százszorszép mellett a bordó, kék árvácskák mutatósak. A magasabb növésű, illatos sárgaviola-tövek közé ültessünk nefelejcset vagy lila, kék árvácskát. Ipari telepek, vasutak közelében a fehér százszorszépet mellőzzük, mert a szirmok közé rakódó füsttől és koromtól szürkévé, piszkossá válnak a virágok.

A nyári ültetéskor a növény megválasztásánál a félárnyékot már figyelembe kell vennünk.

A napos helyre valók közt elsősorban a közismert és hálásan virágzó muskátlit kell megemlítenünk. Rózsaszín, fehér, piros virágait egész nyáron szorgalmasan nyitja. Párásabb vidékre csak az egyszerű (szimpla) virágúak valók, mert ilyen helyen a telt virágúak (duplák) a sok pára következtében teljes virágzás előtt tönkremennek.

A futómuskátli hosszú, lehajló hajtásaiban a szél kárt tehet, ezért csak szélvédett helyre való. Mutatós, ha a muskátlik közé petuniát ültetünk, fehér, lila, rózsaszínű és piros illatos virágai késő őszig nyílnak. A fodros virágúakat széljárta helyre ne ültessük, a szél megtépázza őket, és sokat veszítenek szépségükből.

Kevésbé terjedt el a kék virágú kenderpakóca, a sok színben díszlő oroszlánszáj, az alacsony sárga bársonyvirág, az élénk színekben nyíló vasfű, a tarka rézvirág alacsony változatai és a kedves, illatos lángvirág. Nagyon mutatósak külön-külön, de vegyesen ültetve is szépek, ha ügyelünk a színek harmóniájára.

Változatossá tehetjük erkélyünket a kúszónövényekkel. A hajnalka égszínkék nagyvirágú változata különösen kedvelt. Szép a díszbab fehér és piros színű virága is, szemtermését pedig levesnek, salátának felhasználhatjuk. Csavarodó száraival mindkettő 3 méterre is felkapaszkodik a számára kifeszített drótra, zsinegre. Ilyen helyre cserepesen a ládába helyezve rakhatjuk a pozsgás növényeket.

Az árnyékos ablakokat és erkélyeket sem kell virágdísz nélkül hagynunk. Itt jól fejlődnek a jegecskék mind a piros, fehér, rózsaszín szirmú folyton nyílók, mind a nagyobb virágú, de még több színben díszlő gumósok.

Az apró sötétebb kék virágú lobeliákból a bokros növekedésűek mellett elterjedtek a csüngő hajtású változatok is. Élénkíthetjük a ládákat az érdekes virágú vízifuksziával és a szabályos kis bokrot nevelő nebáncsvirággal. Csüngő hajtásaival, mozaikszerűen helyezkedő leveleivel és a halvány-sárgától sötét barnás-bordóig nyíló különleges virágaival szépen díszít a sarkantyúka.

Kapcsolódó cikk:

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. máj. 30. (3 108 napja)
Szeretem a virágokat,érdekelnek a cikkek


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia