szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bambusszal a szép bútorokért

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 07.


A bambusz már hazánkban is egyre jobban terjedő anyag. Ez annak köszönhető, hogy fantasztikus tulajdonságokkal rendelkezik, és könnyen tartható. Ebből a növényből ugyanis gyakorlatilag minden elkészíthető, ami fából is.

Bambusszal a szép bútorokért

Nem fa

 

Hogy miért érdemes ezzel az anyaggal foglalkozni, mikor ott vannak a szép tölgyek és fenyők? Nos azért, mert a bambusz nem fa! Akármennyire is hatalmas növényről beszélünk, ez bizony fűféle. Bár valószínűtlen az akár 20 méteresre is megnövő bambusz messze áll egy igazi fától. A legfontosabb különbség a kettő között az, amitől ez az anyag a környezetvédők álma. Amikor egy fát kivágunk, hogy tető lehessen a fejünk felett, vagy akár bútort csináljunk, akkor bizony a növény megöljük. Ha túl is éli, akkor is több 10 évre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon. Ez egy egész erdő esetében nagyon lehangoló látvány, ráadásul a széndioxid megkötés szempontjából is siralmas. A bambusz ezzel szemben fűféle, és mint ilyennek, egyáltalán nem árt, ha „szüretelik”. Ez nagyjából ugyan az, mintha a fűnyírót használnánk. A gyep sem hal meg attól, ha méretre igazítjuk. A bambusz gyökérzete is tökéletesen ép marad, és mivel nem fa, így növekedése is sokkal gyorsabb. Ez azt jelenti, hogy egy egész bambuszerdő regenerálódik 1-2 év alatt, és akár újra szüretelhető.

 

Miért jó?

 

Hogy miért használják ennyire sok helyen a bambuszt? Amellett, hogy környezetbarát, ráadásul nagyon hatékony eszköz is. Ez a növény ugyanis nehezen törik, erőhatásra inkább csak hajlik. Ennek köszönhetően tökéletes alapanyaga hidaknak, vagy nagy terhelésnek kitett falaknak. Sőt, tökéletes házakat is lehet belőle építeni. Előszeretettel használják az olyan területeken, ahol rendszeresek a pusztító erejű viharok, a bambusz ugyanis sokkal jobban ellenáll ezeknek, mint akár a fa, akár a kő.

 

Olcsó

 

Amikor bambuszból készült padlót, vagy bútort választunk, akkor azon általában meglepődünk, mivel jóval olcsóbb, mint fa kivitelű társai. Ráadásul ez az anyag remekül munkálható, így attól sem kell tartanunk, hogy a berendezés olyan lesz, mintha éppen csak piknikezni érkeztünk volna. Amikor a boltban sétálunk, akkor találkozhatunk a rusztikus, a bambusz kerekded formáit megőrző bútorokkal is, de olyan darabokat is találhatunk, ahol a felületes szemlélő nem mondja meg a különbséget a fából készültek és ezek között. Hiszen ma már a lakkoknak, pácoknak és kezeléseknek köszönhetően szinte mindenről el lehet hitetni, hogy fa, ebben az esetben azonban ráadásul még természetes anyagról is van szó. Ne idegenkedjünk, használjuk, ültessük nyugodtan, hiszen a tartósságára biztosan nem lesz panasz. Mivel nálunk is vígan megélnek egyes fajai, akkor is tökéletes választás, ha a hobby-barkácsoláshoz keresünk anyagot. Egy bambuszpad a kertben, vagy egy roló az ablakra, és egészen megváltozik majd a lakás és a kültér hangulata.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!