szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 3. rész

Szépzöld, 2015. máj. 31.


Séta Tihanyban

Az előző részekben bemutattuk, hányféle irányból közelítheted meg ezt a csodás kis települést. Most sétáljunk egyet Tihany utcáin, tarts velünk!

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 3. rész

A legismertebb látványosság a kéttornyú Apátság és környezete, a Csokonai-ligettel és a sétánnyal. A Tihanyi Apátság Alapítólevele 1055-ből és I. András királyunk sírja is megtekinthető az altemplomban. Továbbá egy állandó és időszakos kiállítások is gazdagítják a látnivalókat. Érdemes jegyet váltanunk. Az Apátság nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon szép. A kegytárgy boltban kapható a Szent Lukács gyógyolaj, melynek levendula az alapja, de több más illóolajat is tartalmaz. Jó ha van belőle a házipatikánkban. Ugyaninnen bort, csokoládét is vihetünk haza, melyek a Pannonhalmi Apátság termékei. A kertben I. Andrással és a királynéval is találkozhatunk.

A forrásbarlang bejárata ráccsal védett, aki érdeklődik a geológia iránt, az feltétlenül nézzen be ide is. A falakon ásványi anyagok lerakódása figyelhető meg, advent időszakában pedig itt látható a Betlehem. Nem messze a barlangtól (a jegypénztár épülete előtt) botanikai látványosság van, egy öreg japán akác csüngő lombja. 

Közvetlen az Apátság mellett lévő Csokonai-ligetben megpihenhetünk, mielőtt folytatjuk a látnivalók felkeresését. A visszhang cukrászda teraszán is érdemes pihenni egy kicsit, a kilátás és a sütemények miatt. A sétányon a Visszhang domb felé induljunk el, csodálatos a kilátás a Balatonra.

Utunk során balra lesz egy kis kapu, melyen át a skanzenbe juthatunk. Ide is érdemes betérni.

A skanzen után a Visszhang domb a következő híres tihanyi látványosság. A híresztelések ellenében van még tihanyi visszhang, ha elég erősen kiabálunk vagy egy csoport tagjai egyszerre teszik ezt, meghallhatjuk a híres visszhangot.

A szobor mellett állva kell kiabálni, ha kikiabáltuk magunkat, térjünk be a fagyizóba, van levendula ízű fagylalt is. Én kissé elfogult vagyok ezzel a fagylalttal szemben és bárki megkérdezi, azt mondom muszáj itt fagylaltozni, mert nagyon finom.

A Visszhang domb után a Golgotán csendesethetünk el. Nemcsak a hívőknek éri meg felsétálni rajta, csodás a kilátás az Apátság tornyaira. Innen egy rövid sétával jutunk el a Babamúzeumhoz és művészlelkeknek érdemes a Borsos Miklós Emlékmúzeumot is felkeresniük. Mindezek után jöhet a souvenir vadászat. A kis házak között sétálgatva mindenféle kedves emlékre, ajándéktárgyra bukkanhatunk. Vannak itt szokásos turista ajándékok, levendulás souvenirek, giccses tárgyak és értékes kézműves alkotások egyaránt.

A következő és egyben sorozatunk utolsó részében a Belső-tóhoz és a szélmarta sziklákhoz sétálunk majd el.

Cikket írta: Banga Szilvia

Kapcsolódó cikk: Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 2. rész
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!