szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Együnk barbár módra?

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 17.


Avagy klasszikus ebédlőasztal nélkül

Igaz vajon a mondás, hogy egy étkező az pusztán egy étkező? Nem nagyon van arra lehetőségünk, hogy eltérjünk a kialakult trendektől, vagy stílusoktól. Elvégre nem nagyon tudunk mást felhasználni hozzá, mint a székeket és az asztalt.

Együnk barbár módra?

Így hát kénytelenek leszünk ezeken variálni, ami nem éppen egy egyszerű feladat, ráadásul igencsak sok kreativitást igényel. De azért a küldetés nem lehetetlen, ha szeretnénk, akkor igen is lehet az átlagostól egy kicsit eltérő étkezőnk.

Sok asztal

Bár valóban megoldás, de azért nem tartjuk a legjobbnak, amikor nincs étkezőasztal. A kanapé az az ülőalkalmatosság, amihez kisebb asztalok tartoznak, és az étkezés ezen folyik. Nagy előnye, hogy nem foglal sok helyet, és természetesen ezeken a kis asztalokon nem csak enni, hanem számítógépezni is lehet, ráadásul mindenki jól látja a tévét.

Ellenben abban biztosak lehetünk, hogy a meghitt családi ebédek és vacsorák ezzel a felállással el sem képzelhetőek. Az asztal körüli beszélgetések, a tálalás, és az együtt töltött idő ebben az esetben háttérbe szorul, és sajnos az is tény, hogy a tartásunknak sem tesz jót, ha a kanapén ülve eszünk. Abban az esetben választhatjuk ezt a megoldást, ha még nincs családunk, és nem akaródzik az étkezőasztallal és a terítéssel vacakolni.

Konyhapult

Helytakarékos, és praktikus megoldás, ha a konyhában egy olyan pultot is kialakítunk, ami asztal gyanánt is üzemel. Ekkor ugyanis egy plusz pakolófelülettel is dolgozhatunk, ami nem rossz, amikor például a karácsonyi menüt próbáljuk megkreálni, ráadásul egy egész kevés átalakítással – konkrétan egy szép terítővel – egyszerűen asztallá alakítható.

Hátulütője az lehet, hogy magasabb székeket kell hozzá keresgélnünk, de legalább asztalnál ülünk. Nem hétköznapi elrendezés, ezt a megoldást sokkal inkább csak „reggeliző pult” gyanánt szokták használni, két vagy három bárszékkel. Előnye, hogy helytakarékos, emellett pedig az összes, az étkezőasztalnál lejátszódó kellemes eseménynek tökéletes színtere, hiszen nem sokban különbözik a klasszikus asztaloktól.

Kihajtható

Az igazán kicsi terekben is jó megoldás, illetve azok sem fognak benne csalódni, akik nem akarják asztallal és székekkel „csúfítani” a szobát. Sok olyan asztal kapható a boltokban, melyek egyszerűen, egy mozdulattal olyan keskennyé csukhatóak össze, mintha egy radiátor lenne a bútor. Ha készítünk neki egy kis szekrényt, akkor nyom nélkül eltűntethetjük (természetesen az ilyen darabokhoz a székek is összehajthatóak, és rendszerint külön helyigény nélkül, vagyis az asztalba csúsztatva tárolhatóak).

Akiknek még ez sem lenne elég meggyőző, azok keressenek egy ügyes asztalost. Így lehetőségük van arra, hogy például a falat díszítő nagyobb festményt lehajtva, és abból egy lábat kihajtva készítsenek asztalt. De az is nagyon érdekes megoldás lehet, ha egy egyszerű dohányzóasztalt nyitunk fel, és alakítunk át étkezővé. Sok előnye van az ilyen lerendezésnek. Helytakarékos, a bútorok ezáltal nem nyomják össze a teret, és nem nagyon kell őket portalanítani sem, elvégre a szemcséknek esélyük sincs megtelepedni a felületeken. De persze komoly hátulütői is vannak. Az első rögtön az, hogy egy kissé „mobillakás” hangulatot kölcsönöznek a térnek, de ez elhanyagolható. Az már sokkal nagyobb macera, hogy minden étkezés előtt az asztalt és a székeket fel kell állítani, teríteni, majd leszedni, és összecsukva elrakni. Így esélyünk sincs egy „gyors ebédre”.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia