szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bátky Károly a futóhomok hasznosítója

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 02.


Bátky Károly, református tanító, Gömör megyei Bején (Szlovákia) 1794-ben született.  

Bátky Károly a futóhomok hasznosítója

A gimnázium elvégzése után Sárospatakon végzett líceumot. 1817-ben Monorra, 1820-ban Gyömrőre ment tanulni. 1827-től Alsó-Némedin, majd 1841-től haláláig Kecskeméten állt a népnevelés szolgálatában.

Mint népnevelőt, korának aktuális problémái is foglalkoztatták, így az árvízvédelem, a futóhomok megkötése, a dohánytermesztés.

Hasznos segédkönyvet írt a „Futó homok megfogása és használása módjáról” 1842-ben, vagyis a kecskeméti évei alatt. Bevezetésként a futóhomok keletkezését próbálja megfejteni, majd a futóhomok megállításának addigi módozatait taglalja. Első lépésben a terület körülárkolását, sánc emelését, gyeptéglával való beültetését javasolja. Ezt követően a terület négyzetes akáccal vegyesen fűzzel, bodzával, jegenyével kell beültetni, majd gyepesíteni, s legelőnek, kaszálónak lehet hasznosítani. Olyan homoktűrő növényeket ajánl, mint a torma, melynek levélhegyei kora tavasszal spenótszerűen használhatók, vagy a közönséges csalán, melyet szintén spenót helyett fogyaszthat a szegény nép.

Javasolja, hogy a szegény munkás nép között osszák ki a terméketlen homokterületeket, adják bérbe. A bérlők kötelesek javítani a homokot termőföldráhordással, majd a végső fázisban szőlőt, gyümölcsfát telepíthetnek rá.

1837-ben Pesten adta ki „A tökéletes dohánytermesztésnek hosszas tapasztaláson épült leírása” c. könyvét. A dohánytermesztés, mint jövedelmező forrás, a későbbiekben is foglalkoztatta. 1845-ben írta „Rövid útmutatás a Honi dohánytermesztés módjára” c. munkáját összehasonlítva a magyar, az amerikai és a holland dohánytermesztést. Felsorolta a nevesebb dohánytermesztő helyeket, csak egyet-kettőt felsorolva: rakamazi, debreceni körzetek, füzesgyarmati, rátkai, hosszúpályi, stb. dohányok.

Figyelmet szentelt a talajfajták dohánytermesztésére gyakorolt hatásának, részletesen ismertette a dohánytermesztés  munkafázisait, a dohánymag elvetésétől a palántázáson keresztül a dohánylevelek felfűzéséig, szárításig, leírta a raktározását.
Ismerteti a főbb hazai dohányfajtákat, majd azokat a hibákat, melyek a kereskedési hitelnek ártanak. Közli, hogy 1 holdon mennyi dohányt lehet termeszteni.

Kecskeméten hunyt el 1859-ben.

Kapcsolódó cikk: Káposztalé, amiben U-vitamin van
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia