szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

B&B - A kód neve: burgonya és bokorbab

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 13.


Látszólag mindenki ért e két népszerű és tápláló növényhez. De nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, és hogyan gondozzuk? Most egyszerű módszerrel könnyedén megállapíthatjuk mikor érett a szedésre a burgonya és a bokorbab.

B&B - A kód neve: burgonya és bokorbab

A korai burgonyát szükség szerint szedjük


A korai burgonyatermés meleg, humuszban gazdag földet és megfelelő fajtaválasztékot kíván meg. A legkorábbi burgonyafajták közé tartozik az Annabelle, a Christa és a piros héjú Rosara. Ha a növekedés fő időszakában szárazság van, nem szabad megfeledkezni az öntözésről, ahol pedig fennáll a késői fagy veszélye, ott május végéig készenlétben kell tartani az agrotextilt vagy a perforált (lyukacsos) fóliát, amivel letakarhatjuk a növényeket.

 

Az elültetéstől a betakarításig 60-70 nap telik el. Pontosabb tájékoztatást ad a következő teszt: kézzel óvatosan ássunk ki egy vagy két gumót. Ha elég nagyok, és ha a héjukat nem tudjuk a hüvelykujjunkkal ledörzsölni, akkor kezdődhet a burgonyaszedés. A főzési próba azt is megmutatja, hogy finom-e már a burgonya.


Ne egyszerre szedjük fel!


Ahelyett, hogy a megszokott módon az egész növényt kiásnánk, óvatosan tegyük szabaddá a gyökeret, a legnagyobb gumókat szedjük fel, majd a sort ismét töltögessük fel földdel. Így a maradék burgonya tovább nőhet. Ez a módszer főként kicsi kertekben vagy zsákban történő termesztés esetén érdemes alkalmazni. A korai burgonyának magas a víztartalma és alacsony a keményítőtartalma, ezért nem tárolható hosszabb ideig, hamar kicsírázik és összezsugorodik. A felszedett burgonyát tegyük sötét, hűvös helyre, és két héten belül fogyasszuk el.


Bokorbab adagonként termesztve


A bokorbab május közepétől augusztus közepéig több adagban is elvethető. Az olyan korai fajtáknál, mint a Maxi és a Maja, hamarabb kialakulnak a zsenge, ropogós hüvelyek, mint a közepesen korai vagy későbbi fajtáknál, és a rövid termesztési időszaknak köszönhetően hűvösebb éghajlatra is alkalmasak.


Tipp!


A bokorbab termését hetente egyszer szedjük le. Négy termésadag után a növény kimerül, azért nem árt idejében gondoskodni az utánpótlásról. Aki a szárazbabot szeretne szedni, válassza a Brown Dutch fajtát. Ez a hagyományosnak számító, barna szemű bokorbab lassabban nő, és félárnyékos ágyásban is jól érzi magát.

 

Kapcsolódó cikk:

Készítsd el saját currydet!

Batáta, te édes!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!