szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Beteg gyümölcsből nem lesz jó szüret

Mártha Izabella, 2017. okt. 17.


Kedvenc gyümölcsfajainkat más-más kórokozók veszélyezettik a leginkább. Sorra vesszük a szőlő, az alma, az őszibarack és a meggy legfontosabb betegségeit.

Beteg gyümölcsből nem lesz jó szüret

Tünetek a szőlőben

A szőlőperonoszpóra tipikus évjárat függő betegség. Elképzelhető, hogy egy adott évben, bizonyos borvidékeken nem jelentkezik a betegség, viszont, ha a gomba fertőzéséhez optimális csapadékosabb időjárás uralkodik Magyarország területén, akkor nagy odafigyelést kíván a kórokozó elleni hatékony növényvédelem. Legkorábbi tünetek a levélen jelentkeznek, tipikus olajfoltok formájában. Később a vegetáció során a virágzatot, a bogyókat és a fürtkocsányt is megfertőzheti a kórokozó. A fertőzött részek elhalnak, a súlyosan fertőzött levelek lehullanak, amiről a betegség következő évben újra fertőzhet. Erősen csapadékos évjáratokban, mint amilyen pl. 2010 volt, akár teljes terméspusztulást is okozott ott, ahol nem tudták megfékezni a betegséget.

A szőlőorbánc már nem jelent ilyen nagy veszélyt a termelőknek, de számolni mindenképpen kell vele. A gomba a szőlőfürtöt nem fertőzi csak a leveleket, veszteséget a levelek korai lehullása miatti minőségi romlás és hozamveszteség jelenti.

Varasodó alma, tafrinás barack

Almatermésűkek legveszélyesebb betegsége a varasodás, ami a lombot, illetve a termést egyaránt károsítja. Ez azért fontos, mert a lombon megjelenő gomba kártétele nemcsak lombvesztést okoz, hanem ezeken a leveleken áttelelő képletek jövőre ismét megfertőzik az almafákat. A termésen megjelenő varas foltok pedig esztétikai, valamint tárolási problémákat jelentenek a termelőknek. 

Az őszibarack tafrinás betegsége az őszibarack legveszélyesebb betegsége és az egyik legkorábban (rügyfakadáskor) megjelenő betegség. Nagyon fontos a zsenge őszibarack-leveleket időben megvédeni a kórokozótól, mert a virágzó állományban már korlátozottak a lehetőségek. Ha rügyfakadáskor meleg az idő és még korai harmatképződés is felléphet, akkor a korokozó fejlődése nagyon gyors lehet, ami idő előtti levélhullást és termésveszteséget okozhat.

Tűzelhalás

Az ervíniás elhalás vagy más néven tűzelhalás baktériumos betegség, melynek tipikus tünete a hajtások hervadása, majd elszáradása és a háncs részek barnás elszíneződése, melyen később rothadó, vagy korhadó, vizenyős foltok jelennek meg. A barnás elszíneződést a baktérium okozza, amely a fa szállítószövetében terjed, majd idővel eltömíti azokat. A gyümölcsfa korától és méretétől függően a fertőzött nagyobb ágak hamar elpusztulnak, és néhány éven belül akár a teljes fa pusztulása is bekövetkezhet.

A gyümölcsfák baktériumos és gombás eredetű ágelhalását polifág kórokozók okozzák, melyek sok gazdanövényesek. Mivel fertőzött kéregszövetekben telelnek át, tavasszal a kedvező időjárási feltételek mellett könnyen bejutnak a virágokba és a hajtásokba, ahol a nedvkeringéssel gyorsan szétterjednek.

Őszi lemosó permetezés

A vegetációs időszak befejeződésekor – a lehulló lombbal együtt – az áttelelő spórák és tojások is megsemmisíthetők.

Ahogy az ősz egyre jobban kihúzódik, szinte novemberig elnyúlik, egyre időszerűbbé válik az őszi lemosó permetezés. Ennek legideálisabb ideje a lombhullás. A fertőzött lomb könnyebben kezelhető ilyenkor, mint a friss levelek a kihajtás idején, mivel a friss hajtás hamar „táptalaja” lehet a kártevőknek, kórokozóknak.

A Vegesol R rézhidroxid hatóanyagú, kontakt fungicid, ami növényiolaj-alapú hatás- és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. Olajtartalmú adalékanyaga stabilizálja a hatóanyagot, így azok együtt nagyon lassan mosódnak le. Alkalmazása a környezetet kevésbé terheli, hiszen használatával a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40–60%-kal kevesebb, mint az egyéb réztartalmú szerek esetében, viszont a biológiailag aktív rézion- koncentrációja többszöröse a többiének. Közvetve mérsékli a vírusos megbetegedéseket azáltal, hogy az olaj a vírusvektor levéltetvek és kabócák szívószervét eltömíti, így azok nem tudnak újabb növényeket megfertőzni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia