szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Betlehemezz mobil módra!

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 15.


A karácsonyi ünnepkör legáltalánosabb szokása a karácsonyi játékok előadása, amit hazánkban betlehemezésnek neveznek. A betlehem leginkább egy kis templomalakú, hordozható házikó, amelyben a szent család látható, továbbá pásztorok, angyalok, állatfigurák. Ezt a házikót többnyire ki is világítják. Általában minden évben újra elkészítik, de a fából készült betlehem több évig is használható.

Betlehemezz mobil módra!

Kétféle betlehemezés ismert; az élő személyekkel és bábokkal előadott karácsonyi játékok. Az utóbbit a magyarok bábtáncoltató betlehemezésnek nevezik. A 20. században ez csak néhány helyen volt ismert, például a Felső-Tisza vidékén, Esztergom környékén és a Balaton délnyugati partvidékén.
Élő szereplőkkel előadott karácsonyi játékot minden faluban láthattunk még néhány éve. Ez a szokás néha eltűnik, aztán ismét divatossá válik.
Betlehemes játékot főleg a fiú gyerekek szokták előadni, de a felnőttek és a lányok is bekapcsolódnak.

A betlehemezés ugyan vallási szokás, de a gyerekeket elsősorban a tréfás mondókák érdeklik. A betlehemes játék nem mindig csak a pásztorjátékból áll. A betlehemes játéknak folytatása a vízkeresztkor, január 6-án előadott háromkirály-járás.

A vízkereszti játékokban a három napkeleti király megy köszönteni az újszülött Jézust és háznépét. A háromkirály-járás néha csak köszöntők elmondásából áll, de jelenetek előadására is sor kerülhet.

A vízkereszti csillagjárás előzményei a középkorba vezetnek. Egy 11. századi latin játékszöveg azt bizonyítja, hogy a középkorban a templomban mutatták be dramatizált formában a három napkelet király látogatását a szent családnál.

A karácsonyi szokások egyike a buteljázás, ami december 24-én történik, és nem más, mint a pásztorok köszöntése. Három fiatal házról házra jár, kifordított bundában, láncos bottal, kecskeszakállal és bekopognak a házakba. Megkérdezik szabad-e buteljázni? Ha a gazda igennel felel, bemegy az első pásztor. Elmond egy mondókát és lefekszik a földre. Aztán bemegy a másik pásztor, ő is mond egy mondókát, lefekszik a földre, és ugyanígy a harmadik is. Egymás után mondókáznak, majd felállnak és kéz a kézben körbe forogva énekelnek.

Azután mondják: Adja Isten, hogy több karácsony napját is megélhessünk, ne ilyen búval, bánattal, hanem örvendetes napokkal. Erre a gazda étellel és borral megkínálja őket.

Kapcsolódó cikk:

Nőből vagy? Ma ne dolgozz!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia