szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bio védelem a kertben

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 19.


A permetezés egy szükséges rossz a kertben. Sajnos kikerülhetetlen, hiszen ellenkező esetben a kártevők mindent letarolnak, tönkretesznek. Hogy ezt kikerüljünk mindenképpen vegyszerekhez kell nyúlni? Szerencsére nem, hiszen a természet a kezünkbe adja a megoldást. Lássunk most egy-két lehetőséget arra, hogy hogyan védekezzünk a kertünk kifosztói ellen úgy, hogy ne terheljük tovább vegyszerekkel a szervezetünket.

Bio védelem a kertben

Káliszappan

 

Bár nem tudjuk otthon előállítani, a káliszappan egy tökéletes bio-permetszer. Igazán nem kerül sokba, hiszen nagyjából 300 forintból beszerezhető belőle egy kiló, amiből azután a szer elkészíthető. Beszerezni sem nehéz, hiszen háztartási illetve festékboltokban szinte biztosan tartanak. A megfelelő oldottsága 1vol%- azaz térfogatszázalék. Nem kell megijedni, semmi bonyolult adagolási útmutatót nem kell követni, csupán 1 dl szappant kell 10 liter vízhez hozzáadni. Ezzel azután remekül tudunk védekezni a levéltetvek rohamai ellen, ami nem kis teljesítmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek a kis levélnedv-szívogató lények egy nyár alatt akár 12 generációnak is életet adnak. Ráadásul a hangyák gondozzák őket, ami tovább nehezítheti a küzdelmet, hiszen ha lehetőségük van rá, akkor átmenekítik a tetveket a vegyszerek elől. A káliszappan is akkor az igazán hatásos, ha többször megismételjük a folyamatot. A másik remek tulajdonsága, hogy megfigyelések szerint nem árt a katicáknak sem, amik bizony komoly segítségünkre lehetnek a tetvek ellen, ugyanis napi 100-200 kis szívogatót is magukba gyűrnek. Lelkesen tizedeli a tetvek sorait a fülbemászó és a fátyolka is, így ezekre is tekintsünk kedvelt vendégként.

 

Csalán

 

Növényekkel is védekezhetünk a kártevők ellen, így gyakorlatilag egy csepp vegyi anyagot sem kell használnunk. Ehhez az egyik legjobb a csalán, mivel amellett, hogy a kártevőkkel felveszi a harcot, még a növények ellenálló képességét is növeli. Ahhoz, hogy megfelelő permetlevet készíthessünk, szükségünk lesz egy nagyméretű edényre és sok-sok csalánra. Legalább annyira, hogy a tárolót félig megtöltse. Ezután öntsük fel lehetőleg esővízzel, ám ha ez nem áll rendelkezésre, akkor használjunk állott csapvizet. Fedjük le és hagyjuk állni 2-3 napot, hogy az erjedés meginduljon. Sajnos a szaga elég kellemetlen, így vagy a kert végébe állítjuk, vagy egy kevés kőport szórunk a tetejére, bár ezzel sem tudjuk teljesen elnyomni a bukéját. 2-3 nap után leszűrjük, és már készen is van a bio-permetszerünk. Az erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a felhasználása 1:50 arányban történik.

 

Összeültetés

 

Van egy egészen egyszerű, és éppen emiatt nagyszerű módszer arra, hogyan óvhatjuk meg a növényeinket a kártevőktől, ez pedig az, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik elkergetik a másikra ártalmas rovarokat. Ráadásul van egy olyan virág, amivel nem nyúlhatunk mellé: a levendula. Ennek a szépségnek ugyanis annyira átható aromája van, hogy a rovarok többsége fejvesztve menekül tőle, nem véletlen hogy nem kell tartani attól, hogy tetves lesz. Sőt, olyannyira hatékonyan veszi fel a harcot a kis nedvszívók ellen, hogy a közelébe ültetett növényeket is megvédi a kártevőktől. Így biztosan bio a védekezés, ráadásul a „permetszerünk” szép és a kertet is illatosítja.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia