szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Birs, a késő ősz kincse

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 28.


Birset már körte és az alma előtt is termesztették. Régen azt tartották, hogy a birs gyógyítja a lelket és a testet. 

Birs, a késő ősz kincse

Plutarkhosz lejegyezte, hogy az ifjú pár nászéjszakájukon megosztott egy birsalmát. Az ókori görögöknél egy másik szokás is élt, miszerint a menyegzői kocsit birssel dobálták.
A növény latin neve ’Cydonia oblonga’, Küdónra, az ókori Krétára utal, ahol a legjobb fajtákat termesztették.

A középkorban a birs a termékenység és a szerelem jelképe volt. A Tudor és Stuart-korszakban a birsalma sajt afrodiziákumként szolgált, és a nemesség kedvelt desszertje volt. Más vidékeken a friss házasok lepedője alá birsalmát tettek a szerelmi harmónia biztosítása érdekében.

A középkori szokások gyakran szolgáltak fel gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, borssal fűszerezett birset. A birskrém ma is népszerű Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban.

Az almától eltérően, a fanyar, kemény birset leszedés után hagyni kell állni. Az érett gyümölcs megpuhul, húsa szép rózsaszínes árnyalatot kap. Ekkor nyersen is fogyasztható, befőttek, kompótot lehet belőle készíteni.

Erőteljes aromájával kiváló köret a sült húsok mellé.

Konyhai célra csak a hibátlan, érett gyümölcsöt érdemes megvenni, mert már a legkisebb sérülés is gyors romláshoz vezethet. Száraz, hideg helyen hónapokig eltartható.

A birsalmában több értékes ásványi anyag és vitamin van, mint az almában. Magas magnézium és káliumtartalma révén hatékonyan szabályozza szívműködést, a vérnyomást, és a pektinnel együtt csökkenti a rossz koleszterin szintjét. A magjában és a héjában lévő rostok, valamint a csersav elősegítik az egészséges anyagcserét, nyáktartalma pedig nyugtatja a gyulladt gyomor és bélrendszert.

Kiemelkedően magas pektintartalma révén közreműködik a szervezet méregtelenítésében és megköti a káros anyagokat.

Hűsítő, nyugtató hatásának köszönhetően a birs kozmetikumok kedvelt összetevője. Testápolókban, arckrémekben élénkíti, feszesíti, hidratálja a száraz bőrt. A birsalma kifacsart leve kíméletesen ápolja a napozás által megviselt, gyulladt berepedezett bőrt, ugyanakkor arckezelő, szappant is készítenek belőle.

A natúr birs-lé serkenti bélműködést és méregtelenít, ezért bőrproblémák (pattanás) esetén ajánlott a kúraszerű fogyasztása.

Kapcsolódó cikk: A nedves közeg a kedvencük
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!