Bodza 1x1
Sulyok Józsefné, 2012. máj. 22.
Nitrogénkedvelő, ezért olyan helyeken található leginkább, ahol sok szerves anyag bomlik, nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, pl. falusi kertek alja, akácosok, ligeterdők, vízpartok, kerítések mentén, erdőszélek. Nagy ernyőszerű virágából kitűnő üdítőital készíthető, megszárítják teának, palacsinta masszához keverik, bodzabort készítenek belőle, az érett bogyójából lekvár készíthető.

Kb. 5-7 m magasra megnő, sűrű lombozatú bokor vagy fa, amely magjáról szaporítható. Korán lombosodik, majd virágba borul, mely fehér és kellemes illatú. Májusban már virágzik, a termése augusztus-szeptemberre beérik. Csaknem egész Európában elterjedt növény, nyers bogyói nagyobb mennyiségben mérgezőek lehetnek.
Milyen finomságok készíthetők belőle?
Bodzavirág szörp
Két kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverünk benne másfél dkg borkősavat és ugyanennyi citromsavat. Egy nagy csokor jól megmosott bodzavirágra ráöntjük. Citromkarikákat is teszünk bele, 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, aztán leszűrjük, és belekeverünk egy kávéskanálnyi szalicilt, vagy nátrium- benzoátot. A szörpöt üvegekbe töltjük, lekötjük, hűvös helyre tesszük. Hígítva fogyasztjuk.
Szárított bodzavirág üdítő ital
6 l vizet 70-80 dkg cukorral és 1-2 dl almaecettel felforraljuk, belekavarunk egy felkarikázott citromot, 30 dkg mézet világossárgára pirítunk, beleöntjük a cukros-ecetes lébe, és még egyszer felforraljuk. Belekeverünk egy nagy csokor szárított bodzavirágot, majd a tűzről levéve letakarjuk. 1-2 napig állni hagyjuk, aztán leszűrjük, üvegekbe töltjük, a tetejére kevés tartósítószert teszünk, ledugaszoljuk. Egy hónapig állni hagyjuk, majd fogyaszthatjuk.
Bodza lé
Egy kg érett, leszemelt bodzabogyót fél kg cukorral egy órán keresztül főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk pici tartósítószerrel, majd lekötjük. Száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni. Hígítva, szörpként fogyasztható, de krémek ízesítésére, színezésére is használhatjuk.
Bodzavirág bor
Egy liter lemorzsolt bodzavirágot egy nagy edénybe teszünk, belekarikázunk egy citromot héjastól, 5 l vizet felforralunk 1 kg cukorral, ezzel leforrázzuk a bodzavirágot. Ha kihűlt, belekeverünk 3-4 evőkanálnyi sört, egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Demizsonba töltjük, lazán ledugaszoljuk. Ha már nem gyöngyözik „nem forr”. Áttetsző üvegekbe töltjük, illatos muskotályos ízű bort kapunk. Hűvös helyen tároljuk.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22