Bomba-jó torta
Sulyok Józsefné, 2009. ápr. 23.
Hozzávalók:
8 tojásból sütünk egy sima piskótatekercset.
A tekercs tölteléke: 15 dk vaj, vagy margarin, 10 dk porcukor, 4 tojás sárgája, 2 evőkanál rum, vagy málnaszörp.
A bomba tölteléke: 5 tojás sárgája, 12 dk cukor, 2 cs vanília cukor, 1 mokkáskanál fahéj, 2 púpozott evőkanál kakaó, 2,5 dl tej, 10 dk étcsokoládé, 15 g zselatin, 2,5 dl tejszín, kevés rum.
Ezt a parádés tortát két menetben készítjük el: a kisütött, vagy készen vásárolt piskótatekercset megkenjük krémmel: a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, végül a rumot (ha gyerek is eszik belőle a málnaszörpöt).
Szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk és néhány órára, még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük.
A második menet - a bomba: A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, vaníliacukorral, a fahéjjal és a kakaóval. A tejet felforraljuk, beletörjük a csokoládét, állandóan keverve a tojásos masszához adjuk, és gőz fölött besűrítjük. Még melegen hozzáadjuk a megáztatott zselatint, jól elkeverjük és kihűtjük. Végül óvatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt.
Ekkor kb. 1 cm vastagságura felszeleteljük a krémmel töltött piskóta tekercset, kibélelünk vele egy gömbölyded hasú üveg, vagy porcelántálat, belesimítjuk a krém felét, aztán egy sor szeletelt piskótatekercs következik, végül a maradék krém. (Ha még mindég maradna a piskótatekercsből, a tetejére tesszük.) Lefedjük és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor ügyesen egy kerek tálra borítjuk úgy, hogy a kerek tálat rátesszük a süteménnyel megrakott öblös tál tetejére, és hirtelen megfordítjuk. Ha nem akar kijönni a formából, néhány pillanatra meleg vízbe süllyesztjük a tálat, de vigyázzunk, a süteménybe ne menjen víz.
Tortaszerűen szeleteljük, ne díszítsük semmivel, az úgy finom és gyönyörű, ahogy van.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikk:
Bögrés mákos
Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Receptek
Kertészkedés
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14