szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bor, mámor, Magyarország 5.

Scheftsik Tamás, 2011. nov. 20.


Előzmény: Bor, mámor, Magyarország 4.
A cikksorozat ötödik, s egyben befejező részében betekintést nyerhetünk az Észak-Magyarországi borrégió világába, ahol többek között találkozhatunk az egri, tokaji, bükki borvidék kiváló boraival, és az itt készült fantasztikus és világhíres borokkal.

 

Bor, mámor, Magyarország 5.

Észak Magyarországi borrégió

 

Bükki borvidék:


A Bükk lejtőin a vadszőlő őshonos növénynek számít, de a termelésről az első írásos bizonyítékok a 14. századból maradtak fenn. Majd a 18. százsadban kialakultak a híres Avasi pincék, melyeknek egy része mára ugyan használaton kívül van, de még mindig léteznek és látogathatóak.

 

Fehérszőlő:

Olaszrizling, Cserszegi fűszeres, Leányka, Chardonnay.

 

Kékszőlő:

Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Carbernet sauvignon.

 

Egri borvidék:


Maga a város a 10. század környékén alakút ki, és a 11. századtól foglalkoznak szőlőtermesztéssel, melyben valószínűleg fontos szerepet játszott az egri püspökség. Később új lendületet adott a termesztésnek a francia módszer, melyet a vallonok honosítottak meg a tatárjárás után. A török hódoltság alatt sem csökkent a termelés, mert bár alkoholt a muzulmánok nem ittak, de az eladásokból származó bevételek fontos pénzügyi források voltak.

 

Fehérszőlő:

Olaszrizling, Hárslevelű, Leányka, Chardonney

 

Kékszőlő:

Portugieser (Kékoportó), Kadarka, Merlot, Pinot noir

 

Eger több védett bort is készít, melyek között megtalálhatjuk a világhírű Egri bikavért is. Ennek a nedűnek a legendája úgy szól, hogy Eger török ostroma alatt a vár kapitánya, Dobó István, hogy segítse a vár védőit, és hogy visszahozza harci kedvüket, vörösbort hozatott fel a pincéből. A katonák mohón kortyolták a nedűt, mely le-lecsurgott az állukon. Ez látták a törökök, akik azt hitték, hogy vért, méghozzá bikavért isznak a védők, mert miután az italból kortyoltak, harci kedvük és erejük visszatért.
A történet nagyon szép és megkapó, apró hibája azonban az, hogy a török hódoltságig kizárólag fehérszőlőt termeltek.

 

Pincészetei között megtalálhatjuk a Bolyki, a Gál Lajos Pincészetet, vagy a Kovács Nimród Borászatot.

 

Tokaji borrégió - Tokaj-hegyalja borrégió:


Természetesen nem véletlen, hogy ezt a területet a végére hagytuk a felsorolásnak. Nem csak Magyarországon ismert területről van szó, világszerte hírnévre tett szert, többek között azért, mert a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Olyan kiemelkedő minőségű borokat termelnek itt, mint a Tokaji Szamorodni, vagy a Tokaji Aszú.

 

Fehérszőlő:

Furmint: a legjobban aszúsodó magyar fehérszőlő. Neve francia eredetű és szalmát jelent, mely valószínűleg arra utal, hogy a szemeket szalmán aszalták. Legkiemelkedőbb bora a Tokaji Aszú, melynek ízét és zamatát senkinek nem kell bemutatni.

 

Kövérszőlő: jellemzően Magyarországon csak ezen a területet termesztett, ősi, hazai szőlőfajta. A belőle készült bor finom savú, illatos tüzes ital.

Híres pincészetei a Dobogó, Gróf Degenfeld, Bene Pincészet, a Patrícius Borház, vagy a Kőporosi és Gomboshegyi pincesor.

 

Kapcsolódó cikk:

A szőlőtermesztés kialakulása és története
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!