szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borászati szakkifejezések ABC-je

Topor Erika, 2012. aug. 13.


A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az A-Á betűs kifejezések magyarázata.

Borászati szakkifejezések ABC-je

Abroncs: pánt, mely a fahordót gyűrűszerűen összefogja. Általában fémből készül. Manapság már igen ritka a fahordók készítése.


Aciditás: Ha egy palack boron ezt a szót látjuk, hogy aciditás, az annyit jelent, hogy a savasság mértéke.


Agraf: az a „kapocs”, amely a pezsgő dugóját rögzíti a palackhoz az erjedéskor és az érlelés idején.


Akó: (Ebből a szóból származik az Akós hordó kifejezés) Az akó régi űrmérték, a magyar akó 53.72 liter, a bécsi akó (Fuder, Eimer) 56,589 liter. Az akolás a hordó űrtartalmának meghatározására használt vagy a hordóban levő folyadék mennyiségének meghatározására való rúd.


Akona: A hordó felső nyílása, amelyen keresztül a hordót töltik. Azt a hordódongát, ahol a töltőnyílás található, azt is szokták akonának nevezni. A töltőnyílásba helyezendő dugó, az akonadugó. A dugó általában esztergálással készül, fából.


Aktív szén: Az aktív szenet nemcsak a kémikusok ismerik, a borászatban is használják színtelenítésre, szagtalanításra. Antodornak nevezzük a szagtalanításra alkalmas aktív szenet.


Alapbor: Pezsgő, sherry, csemegebor készítésére felhasznált bor.


Alfenék: Az alfenék nem más, mint egy rács. Ezzel tartják a törkölykalapot a vörösbor készítésénél a folyadék felszíne alatt.


Aljbor: A közvetlenül az üledék felett elhelyezkedő része a leülepedett bornak. Aljabornak nevezik még azt a bort is, mely a fejtés alatt kifolyt, így már nem használható borászati célokra.
 

Ampelológia: A szőlészet tudományos elnevezése. Az ampelográfia szőlőfajta-leírást jelent.
 

Areométer: folyadékok sűrűség mérésére használt eszköz. Ilyen pl. a mustfokoló.


Ausbruch: Aszú (német kifejezés). A nemesrothadáson átesett, nagy cukor- és savtartalmú szőlőből készült borkülönlegesség. Aszúeszencia: A kiválogatott aszúszemekből, önsúlyától kicsorduló színlé. Egy puttony (28-30 l) 1-1,5 l eszencia csordul ki. Aszútészta: taposással vagy feltárógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során a mustban áztatnak.


Ászkolás (ászokolás): A bor fahordós érlelése pince hőmérsékleten.


Ászokhordó: A bor kezelésére, érlelésére használt fahordó (általában tölgyfahordó).


Asztali bor: Egyszerű, könnyű, kb. 9-11 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó bor.


Átalag (ántalag): 70 literes tokaji boroshordó.


Átalfa: A hordóajtók rögzítésére használt keresztfa.


Áterjesztés:
A bor másodlagos erjesztése az áterjesztés.


Atrapp: Az eredetihez maximálisan hasonlító borospalack utánzat. Kiállításokon láthatóak ilyen palackok, melyek külsőre ugyanolyanok, mint bármely borosüveg.


Autolizátum: Az élesztők önbomlásának terméke. Autolízis: Az élesztők enzimjeikkel saját testüket bontják le. Nagy szerepe van a pezsgőérlelés során.


Avas bor: Megöregedett bor.


Avinálás:
A bor szesztartalmának növelése szesz hozzáadásával. Magyarországon a jogszabályok tiltják.


Azbeszt: A borászatban régebben használt szűrőanyag, mivel egészségre káros, használatát több országban, így hazánkban is tilos.

 

Kapcsolódó cikk:

Tanuljunk a borászok nyelvén!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!