szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borkülönlegességek 2.

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 14.


Előzmény: Borkülönlegességek

Beszéltünk már arról, hogy borokat készíteni nem csak szőlőből lehet. A gyümölcs alapú italok nagyon finomak, és nem találkozik velük az ember minden nap. Nem is beszélve az olyan ritkaságokról, mint a méz, vagy a rizsbor. Ám itt még nem szakad vége a felsorolásnak, az egyik legnépszerűbb ital fajtáinak tárháza ennél jóval szélesebb.

Borkülönlegességek 2.

Gyógybor

 

A régi időkben, dédapáink korában, az akkori orvoslás még nagyon is komolyan vette az alkoholok gyógyhatásait. Nem véletlenül marad ránk a mondás: „kismértékben orvosság, nagymértékben méreg”. Amikor a gyógyborok kerülnek szóba, nem csak ennek az italnak alapvetően létező jótékony hatásait értjük alatta. Elődeink tisztában voltak vele, hogy ha különböző füvekkel elegyítik, akkor a hatásait tovább lehet fokozni. A citromfüvet szívnyugtató, a diólevelet vértisztító, az ezerjófüvet étvágyjavító, a tormát vérképző hatása miatt vegyítették a jófajta borokkal. A gyógyitalok esetében nem közvetlenül a füvekből erjesztik az alkoholt, hanem egy már elkészült nedűt kevernek velük, állni hagyják, majd szűrik és fogyasztják.

 

Likőrborok

 

Ezek a különlegességek úgy készülnek, hogy a bor alkoholtartalmát hozzáadott égetett szesszel növelik meg. Ezen eljárásból sok olyan ital született, melyek ízükkel és aromáikkal méltán szereztek stabil helyet a köztudatban. Ahhoz, hogy az eredményt elérjük, tehetjük a szeszt az erjedés elején, de a végén is a borba. Mindkét esetben legtöbbször semleges ízű anyagot használnak, de az elkészítés különbözősége más-más különlegességet eredményez.

 

Madeira

 

Az ital az előállítási helyéről kapta az elnevezését. Ehhez a likőrborhoz borpárlatot adnak, de az utóéréssel kapja meg különleges zamatát. Ezt ma már gyorsítva végzik, hőkezelik az italt a gyorsabb erjedés érdekében - ezt hívják madeirázásnak. Létezik belőle édes változat, mely kiváló desszertbor, de száraz is, amely aperitif-két tökéletes választás.

 

Portói bor

 

Nevéből következően Portugáliában, ott is csak a Douro borvidéken készítik. Szigorú előírásokkal szabályozzák az ital előállítását, alkoholtartalmát, érlelését, és a szőlő mennyiségét és fajtáját is. Ha minden előírásnak megfelel, akkor a mustot 3-4 napig erjesztik, majd 77%-os semleges borpárlatot kevernek hozzá. Az így elkészített bor édes, alkoholtartalma pedig 20% körüli.

 

Sherry

 

A Sherry azon italok közé tartozik, amit a legtöbben már biztosan kóstoltak. A Spanyolországból származó ital földrajzilag védett – akár a Tokaji bor – mind a szőlő, mis pedig a párlat kizárólag a „Sherry háromszögből” származhat. Elkészítésénél a mustot hagyják teljesen kiforrni, és csak utána keverik hozzá a párlatot, amely minden esetben brandy.

 

Vermut

 

Más néven ürmösbor, egy olyan különlegesség, melynek ízvilágát füvekkel és fűszerekkel adják meg. Eredetileg az eljárást arra használták, hogy a rossz minőségű borok ízvilágát és kellemetlen savai elfedjék, mára azonban a vermutok stabil helyet foglalnak el a likőrborok világában. Létezik édes változatuk is, melyet cukor hozzáadásával érnek el, ám alapvetően az ital kesernyés.

 

Borpárlat

 

Ezt az italt a bor lepárlásával készítik, így nyerve egy barnás színvilágú és kellemes ízű nedűt. Sokan nem is gondolnák, hogy amiről szó van, az a brandy. A 35-60%-os alkoholtartalmú szesz étkezések után fogyasztva a legkellemesebb. Egyik híres képviselője a Cognac brandy, mely a nagynevű megyéből származik. A másik sokak által kedvelt fajta az Örmény ararat, amely minőségileg olyannyira kiváló, hogy 1990 óta elnyerte a cognac megnevezés használatának jogát is.

 

Kapcsolódó cikk:

Bor, mámor, Magyarország 1.

A szüret családias légkörben

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!